Promenite veličinu slova
     
27. novembar 2013. | 08:21 → 17:29 | Izvor: RTV, Tanjug,

Sneg na putevima, otežan saobraćaj

BEOGRAD -

Od 40 centimetara na Zlatiboru, do dva centimetra u Kikindi, Srbiju je obeleo prvi obilniji sneg ove jeseni, koji je uzrokovao usporen i otežan saobraćaj na skoro celoj putnoj mreži u zemlji.

...

Iako je put u međuvremenu raščišćen, nastave jutros nije bilo u dve škole u selima opštine Gornji Milanovac, jer autobusi zbog snega nisu mogli da prevezu đake i nastavnike.

Zbog proklizavanja šlepera bugarskih tablica, saobraćaj je skoro tri sata bio prekinut na magistralnom putu Niš-Pirot-Sofija, dok se u okolini Kuršumlije u ranim jutarnjim satima prevrnuo autobus sa 18 putnika, od kojih su tri muškarca zadobila lakše  a jedna žena teže telesne povrede.

Mada je na većini pravaca kolovoz mokar, Auto-moto savez Srbije vozače upozorava na raskvašen sneg u višim predelima.

U Vojvodini, kamionima je zabranjen prolazak na putnom pravcu Perlez – Titel, od 10.30 dozvoljeno je kretanje teretnjacima preko Iriškog venca.

Ekipe zimske službe cele noći radile posipale su so i čistile puteve, tako da su svi putevi u pokraniji prohodni.

Na severu Vojvodine, putari su najviše posla imali na čišćenju snega na putu između Sombora i Bogojeva, dok je i pored prohodnosti puteva na snazi oprez pri vožnji, jer je za sada evidentirano jedno sletanje sa puta i jedan sudar na putu Zrenjanin-Beograd, u kojima su dve osobe lakše povređene.

Na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta - autoputevima kolovozi su vlažni, a na državnim putevima snega ima do pet centimetara, saopštilo je jutros Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Snega od pet do 10 centimetara ima na državnim putevima Ovčar Banja - Čačak - Adrani (Kraljevo), Bačevci - Kosjerić - Požega - Arilje - Divljaka i Gornji Milanovac (Svračkovci) - Čačak.

cistoca.co.rs

Na državnom putu Pojate - Kruševac - Trstenik - Vraneši snega ima do pet centimetara, navodi se u saopštenju, uz savet vozačima da oprezno voze.

Na ostalim putnim pravcima prvog prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Kosova, Novog Pazara, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka, Beograda i Kragujevca.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i upozorava da je zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće stvaranje poledice.

Zbog niske temperature, moguća je poledica u jutarnjim satima, pa se savetuje vozačima da obrate pažnju na brzinu kojom voze. Kada je reč o ostatku pokrajine, u Auto-moto klubu Vojvodine kažu da je za sada samo na Iriškom vencu na snazi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere.

Prohodni putevi na severu Vojvodine

Putevi na severu Vojvodine su prohodni, a od početka snežnih padavina nije bilo saobraćajnih nezgoda.

Izvršni direktor kompanije "Vojput" Ivan Sudarević rekao je Tanjugu da je sneg na području između Dunava i Tise počeo da pada sinoć između 22 i 23 časa, a ekipe ove kompanije krenule su s intervencijama iz punktova u Subotici, Somboru, Bačkoj Topoli, Senti, Kikindi i Novom Kneževcu između dva i tri sata ujutro.

Beta (Dragan Gojić)

Stanje na srednjobanatskim putevima je redovno, saobraćaj je zbog nakvašenog snega umereno usporen, ali zastoja nema, kao ni većih problema.

Iz policijske uprave u Zrenjaninu apeluju na vozače da radi tuđe i lične bezbednosti brzinu prilagode uslovima na putu.

Ukoliko dođe do većih padavina, zimske službe u svih pet opština su spremne da reaguju sa dovoljnom količinom mehanizacije i soli, tako da se ne očekuju veći problemi na putevima svih prioriteta.

Sa prvim snegom u srednjem Banatu posle više decenija pojavila se nova putarska firma iz Melenaca, umesto zrenjaninskog "Vojvodinaputa" koji se nalazi u stečaju.

Sudarević je naveo da je bilo angažovano 21 vozilo za posipanje puteva, dok je na području između Sombora i Bogojeva bilo potrebno i čišćenje kolovoza od snega, s obzirom da su na toj deonici padavine bile najintenzivnije.

"Prilikom obilaska terena nismo primetili da je bilo saobraćajnih nezgoda, što znači da su se vozači pripremili za snežne padavine. Naše ekipe su u drugom stepenu pripravnosti", rekao je Sudarević.

Novi Sad: Očišćene sve trase gradskog prevoza

Sneg u Novom Sadu pada od sinoć od 19 časova i prema prognozi trebao bi večeras da prestane da pada. Kako je istakla portparolka JKP "Put" Jelena Stojsavljević, sve trase gradskog prevoza su očišćene.

"Trideset šest vozila naše Zimske službe su protekle noći čistile sneg i preventivno tretirale solju saobraćajnice prvog prioriteta. Ovog jutra, kolovozi su vlažni, saobraćaj se kreće usporeno, ali su svi putevi prvog prioriteta prohodni", istakla je Stojsavljević.

Prema njenim rečima, putari neće prestajati da čiste kolovoze, jer se ne očekuje skori prestanak padavina. "Ekipe 'Puta' će nastaviti da obavljaju svoje redovne aktivnosti i tokom današnjeg dana, jer meteorolozi kažu da će sneg padati do popodnevnih sati. Bitno je da učesnici u saobraćaju prilagode svoju vožnju novonastaloj situaciji i naravno, imaju zimske pneumatike", kaže portparolka "Puta".

 

 

Na pojedinim putnim pravcima U Srbiji važi zabrana za šlepere i kamione, na nekim ima odrona, a magle ima na pravcu Slovac - Ćelije.

JP "Putevi Srbije" skreće pažnju na prevoje i kritične deonice na putnim pravcima na kojima savetuje maksimalan oprez u vožnji i obavezno korišćeenje zimske opreme.

To su pravci HE Đerdap - Tresibaba, Prevoj Tresibaba, HE Đerdap - Klokočevac, Golo brdo, Majdanpek - Bugarska granica (Mokranje), Prevoj Popadija, područje Majdanpeka, Paraćin - Zaječar - Vrška Čuka, Prevoj Čestobrodica, Valakonjsko brdo

Snega do pet centimetara ima i na prilazima graničnim prelazima granica PZP Zaječar - Pirot i Kneževići - Borova glava - Kokin brod- Nova Varoš - Prijepolje - barski most (granica CG).

 

 

Antić: Svi putni pravci prohodni, jača kontrola zimske opreme

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić izjavio je danas da su u Srbiji svi putni pravci prohodni, da su nadležne službe reagovale pravovremeno i najavio da će biti pojačana kontrola zimske opreme kod teretnih vozila.

"Ceo posao i prvi nalet snega i reakcija nadležnih službi bila je adekvatna i možemo biti zadovoljni. Izveštaji su takvi da su svi putni pravci u Srbiji prohodni, državni putevi prvog reda, kao i ostali su očišćeni, posuti solju i rizlom", rekao je Antić Tanjugu.

Antić je rekao da prema informacijama koje stižu od AMSS, Puteva Srbije i MUP-a u Srbiji, ne postoji nijedan neprohodan putni pravac u zemlji.

On je naveo da resorno ministarstvo ima precizne i detaljne izveštaje koje dobija od nadležnih službi i da se poslovi uvek mogu dodatno bolje i kvalitetnije uraditi.

"Iskustvo koje smo imali sa prvim snegom će nam poslužiti za naredne nalete snežnih padavina, kako bi sistem daleko bolje popravili u odnosu na sadašnje uslove", rekao je on.

Antić je rekao da je zadovoljan reakcijom nadležnih službi iako su prvobitno uočeni nedostaci i ukazao da će se raditi na njihovom otklanjanju.

Prema njegovim rečima, na pojedinim prevojima u okolini Pirota, Iriškog venca, Zlatibora i Debelog brda ranije danas bilo je šlepera i teretnih vozila bez adekvatne opreme, odnosno zimskih guma, što je otežavalo čišćenje snega.

Ministar saobraćaja je rekao i da očekuje da će putari biti spremni za naredne veće snežne padavine.

"Verujem da će biti spremni, ovo je bila jedna situacija u kojoj su dobro odradili posao, ali je velika olakšavajuća okolnost što temperaturi nisu bile toliko niske", naveo je Antić.

Ministar je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da prilagode vožnju vremenskim uslovima, kao i da putarska preduzeća obrate pažnju i da reaguju najbolje što mogu posebno u jutarnjim satima kada su temperature niske.

On je rekao da je sa predstavnicima MUP-a dogovoreno da se pojača kontrola zimske opreme kod teretnih vozila, koja, kako je rekao, moraju da imaju zimske gume.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
Anonimno  27. 11. 2013. 13:26
- Svaki dan kada ustanem,izgovorim : “ Oče naš “,ili ti : ” molitvu Gospodnju ” – Kada jeste meni teško,ja blagoslovim neku osobu koja je od mene u svemu mnogo veća,na takav način učinivši joj dobrotu,na primer ovako : “ U ime Hristovo,budi blagoslovena Danice Vučenić “ - U svakome danu,izmedju ostalih,ove stihove izgovaram : “ Jači je Isus koji je u meni,nego djavo koji je u svetu.Sve mogu u Hristu koji mi daje snage.Budi blagosloven Bože i Oče nebeski. “ - Sve pozdravljam – Slava Hristu -
Trenutno stanje
Novi Sad
14
°C
1001mb
2m/s