Promenite veličinu slova
     
11. maj 2012. | 16:12 | Izvor: Beta

Petakovu 100 dana zatvora zbog uvrede episkopa Irineja

NOVI SAD -

Forum pisaca zatražio je danas da se poništi presuda kojom je aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada Zoran Petakov dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora od 100 dana zbog uvrede episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC), vladike bačkog Irineja.

"Zahtevamo da se ova sramotna presuda poništi, a Petakov oslobodi jer proces u kojem je osuđen predstavlja farsu u kojoj su učestvovali sudstvo, vladajuće političke strukture i sama SPC", naveo je Forum.

U saopštenju se kaže da je tom presudom "jasno poručeno kako će proći svako ko kritički progovori i jednu jedinu reč o SPC" i njenim poglavarima.

"Presudom se nedvosmisleno dovodi u pitanje sekularnost države i pravo na slobodu javnog govora koja je zagarantovana Ustavom i zakonima Srbije", naveo je Formu i dodao da na "SPC i njoj bliske političke snage šalju jasan znak da crkva ne samo da nije odvojena od države, već i da se nalazi iznad nje".

Aktivista Zoran Petakov dobio je rešnje o izdržavanju kazne zatvora jer nije platio kaznu od 100.000 dinara i troškove sudskog postupka za uvredu episkopa bačkog Irineja.

Petakov je osuđen u tadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse" i naveo da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji.

Opštinski sud je presudu doneo u martu 2008. godine, a presudu je potom potvrdio i tadašnji Okružni sud u Beogradu.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Petakov kažnjen zbog episkopa Irineja, JUKOM se žali Strazburu
Komentari
Broj komentara 1
 
казна је казна  12. 05. 2012. 11:28
Зоран Петаков, звани Зека је добро познат по нападима на све што је национално и духовно,. Без обзира што има своје политичке и антихришћанске ставове, он је и сам морао да зна да негде постоји граница и да ко се бави таквим начином живота, да исто тако мора некад и да сноси последице. Не може цео живот неко да му штити леђа. Ослобађање њега од ове пресуде, враћамо се у 90-те само под новим лицем диктатуре, кад су појединци могли да вређају,шамарају па и убијају сваког ко им не одговара. Мислим да свако треба да сноси своје последице, па тако и сам Петаков.
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1009mb
2m/s