Promenite veličinu slova
     
23. april 2012. | 11:28 → 19:23 | Izvor: Tanjug,RTV

Hapšenja u pančevačkoj "Azotari"

PANČEVO -

Zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili pančevačku Azotaru za gotovo milijardu dinara danas je uhapšeno sedam osumnjičenih dok se za dvojicom još traga.

...

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su bivšeg generalnog direktora "Azotare Pančevo" Vujadina Jankovića, člana vlasničkog konzorcijuma Dušana Stupara, bivšu direktorku Centra za kontrolu privatizacije Julijanu Vučković i Čedomira Ivkovića iz "Servo Mihalj inženjeringa", rečeno je Tanjugu u tužilaštvu i policiji.

Uhapšena su i tri projektanta za procenu vrednosti - Jovan Udicki, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin, a još se traga za Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom koji za sada nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

Akciju su sproveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, po nalogu Republičkog i Višeg tužilaštva.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je Tanjugu da se osumnjičeni terete za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona Karbamid dva.

Osumnjičeni su za izvršenje produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Republike Srbije blizu milijardu dinara, a sebi pribavili protivpravni imovinski korist od oko 5,4 miliona dinara.

Za to delo preti im kazna do 12 godina zatvora.

Republičko javno tužilaštvo i Više javno tužilaštvo u Beogradu, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, pokrenuli su danas krivični postupak za privatizaciju "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona "Karbamid dva", rekao je Tanjugu portparol tužilaštva Tomo Zorić.

"Republičko javno tužilaštvo, kao što smo i ranije najavili, uveliko je krenulo da ispituje postupke privatizacija po Srbiji i mogu da kažem da je ovo samo početak. Svi oni koji su kršili zakon i obogatili se na račun države moraće da polože račune i da odgovaraju u skladu sa zakonom", poručio je Zorić.

Građani Srbije, koji su direktno pogođeni ovim postupcima, imaju pravo da znaju koji je i na koji način oštetio, naveo je on.

Sporne radnje osumnjičenih trajale su, kako sumnja tužilaštvo, od 1. avgusta 2006. do 1. januara 2009. godine.

Homen: Današnja akcija pokazuje da nema zaštićenih

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da današnja akcija hapšenja osumnjičenih za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu pokazuje da nema zaštićenih.

"Očekujem da se sve sporne privatizacije istraže do kraja, jer ono što jeste i što će biti prioritet države, kada pričamo o evropskim integracijama, jeste borba protiv korupcije", rekao je Homen u Vestima TV B92.

Homen je kazao da Evropska unija itekako podržava borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji i podsetio da su pokrenuti postupci protiv 24 organizovane kriminalne grupe i da je zaplenjeno više od 350 milina evra.

U tom procesu je, međutim, ključna borba protiv korupcije, koja godinama izjeda srpsko društvo, rekao je Homen.

On je najavio nastavak provera svih spornih privatizacija, istakavši da neće biti zaštićenih od krivičnog progona ukoliko se pronađu dokazi da su se bavili koruptivnim radnjama.

Martinović: Uhapšeni Stupar finansijer SNS-a

Srpska radikalna stranka tvrdi da je Dušan Stupar, jedan od uhapšenih zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja u pančevačkoj "Azotari", finansijer predsednika i zamenika predsednika SNS, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Potpredsednik SRS Aleksandar Martinović u izjavi dostavljenoj medijama, naveo je da je Stupar "ne samo finansijer, nego i blizak prijatelj Tomislava Nikolića".

Martinović tvrdi da je Stupar Nikoliću i Vučiću "besplatno ustupio svoju ekskluzivnu poslovnu zgradu na Novom Beogradu, u kojoj je smeštena centrala Srpske napredne stranke".

Prema njegovim tvrdnjama, finansijeri naprednjaka su takođe i Joca Amsterdam, Stanko Subotić Cane i Bogoljub Karić.

Loša privatizacija

Pančevačka "Azotara", u kojoj su danas pripadnici MUP-a započeli akciju hapšenja zbog zloupotreba prilikom privatizacije te fabrike, prvi put je promenila vlasnika 2006. godine kada je prodata litvanskom konzorcijumu, ali je ugovor raskinut zbog neispunjenja ugovorenih obaveza.

"Azotara" je 2006. prodata za 13,1 milion evra konzorcijumu u kome su bili litvanske firme "Arvi" i "Saniteks" i beogradski "Univerzal holding" čiji je vlasnik Dušan Stupar.

Iako su novi vlasnici najavljivali da će "Azotara" postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum sa direktorom Pauliusom Martinenasom na čelu 2007. razmontirao je pogon "Karbamid 2", najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Vlada Srbije je u julu 2009. odobrila da javno preduzeće "Srbijagas" postane većinski vlasnik "Azotare" u iznosu od 81,6 odsto kapitala po osnovu dugova koje je to preduzeće imalo prema "Srbijagasu". Proizvodnja je u tom strateškom preduzeću, u kome danas radi oko 1.000 ljudi, ponovo je pokrenuta 1. avgusta 2009.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je ranije ovog meseca naveo, u intervjuu Tanjugu, da je preuzimanje "Azotare" bio uspešan primer državne intervencije u cilju čišćenja bilansa, pripreme preduzeća za privatizaciju i pronalaženje strateškog partnera.

"Stečaj mora da bude brz i efikasan, a ne da država čeka da stečajevi i restrukturiranja preduzeća traju godinama", istakao je on.

Bajatović je u novembru prošle godine najavio je da će u pančevačku "Azotaru" biti uloženo 80 miliona evra kako bi se podigao nivo proizvodnje đubriva na 1,2 miliona tona godišnje.

On je na konferenciji za novinare, povodom 49. godišnjice rada Azotare, ukazao da se razgovara sa više potencijalnih strateških partnera iz Rusije, Nemačke, Italije, Mađarske, koji bi trebalo da obezbedi investicije u podizanje proizvodnje i rešavanje ekoloških problema u toj fabrici sa ciljem da to preduzeće posle investicionog ciklusa ponovo postane regionalni lider.

Interes da u zajedničkoj saradnji sa "Srbijagasom", ulažu u "Azotaru" u Pančevu pokazale su i kompanije iz Bugarske i Kanade.

Bajatović je istakao da strateški partner koji bude odabran u transparentnoj proceduri mora da obezbedi osim investicija i sigurne isporuke gasa za "Azotaru" i ima višegodišnje iskustvo u bavljenju tom vrstom proizvodnje.

U okviru investicionog ciklusa u pančevačkoj "Azotari" je planirana izgradnja novog pogona NPK kapaciteta od 250 do 500.000 tona đubriva godišnje, najavio je on.

Agencija za privatizaciju je, inače, 2. jula minule godine odbacila navode Saveta za borbu protiv korupcije da nije kontrolisala privatizaciju "Azotare Pančevo", a kasnije i rad privremenog zastupnika kapitala u tom preduzeću Radoslava Vujačića.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 5
 
Jocker Face  23. 04. 2012. 18:41
NEkim cudom hapse dve nedelje pre izbora... a ako ostanu na vlasti ce ih pustiti i reci hvala za podrsku kampanji.

Ovo je smesno!

Selektivna hapsenja pred izbore.
GRCANSKI DESPOT  23. 04. 2012. 19:45
Da li je moguce da ovi radikali toliko polude? Pa oni imaju problema koliko hoces, stranka im je u fazi raspadanja zahvatila ih metastaza a oni i dalje gledaju u komsijko dvoriste. Zamlacuju ljude oko sebe, izmisljaju price kad vec nemaju svoje a bar da imaju vajde od toga. Mozda im je ovo poslednja zelja a Tadic im kao coveku na samrti ispunjava, posto ih je unistio,SRAMOTA!!!
Kobra  24. 04. 2012. 22:01
Do zloupotreba ne bi ni došlo da je svako radio svoj posao, ali nije. Ko je kontrolisao direktorku Centra za kontrolu privatizacije? Čiji je kadar gospođa i ko je nju postavio, i na čiji predlog na to mesto.
Kometa  24. 04. 2012. 22:05
Potrebno je često organizovati izbore, jer agencija za borbu protiv kriminala, samo tada postaje aktivna. Izbori su čudo.
Pink panter  24. 04. 2012. 22:10
"Azotara" je 2006. prodata za 13,1 milion evra, a najvredniji deo fabrike, je prodat za 32,5 miliona evra. Mnogo dobra računica. Nekome se žurilo da sve rasprodaju za male pare. Ima li tu neke provizije, pitanje za agenciju za borbu protiv kriminala.


Vreme
Trenutno stanje
Pančevo
27
°C
1003mb
4m/s
RTV Facebook