Promenite veličinu slova
     
08. oktobar 2009. | 17:37 | Izvor: RTV

Strogi kriterijumi za dečji dodatak

NOVI SAD - U Novom Sadu i okolini čak 6.500 porodica prima novčanu pomoć države u vidu dečjeg dodatka. Broj se nije promenio u odnosu na prošlu godinu, ali s obzirom na ekonomsku krizu i porasta broja nezaposlenih očekuju se novi zahtevi, kažu za RTV u Upravi za dečiji dodatak.

Dečji dodatak iznosi 1863 dinara, a da bi se ostvarili uslovi za njegovo dobijanje neophodno je da mesečni prihodi ne prelaze 5850 dinara po članu domaćinstva.

"Dovoljno je da primanja prelaze i jedan dinar od proračunatog cenzusa, pa je nemoguće ostvariti takvu pomoć", navodi Ljiljana Jovanović iz Uprave za dečiji dodatak.

Visina cenzusa usklađuje se prema indeksu troškova života.

Porodice koje ispunjavaju uslove za dečiji dodatak mogu podneti zahtev, svakog radnog dana. Stečeno pravo na takvu pomoć traje godinu dana, a zahtev za njegovu obnovu podnosi se najranije trideset dana pre isteka tekućeg rešenja.

Iako se mnogi korisnici žale na komplikovanu proceduru za dobijanje dečjeg dodatka u Upravi objašnjavaju da je takva procedura neophodna samo prilikom prvog podnošenja zahteva,dok je obnavljanje zahteva znatno jednostavnije.

Da bi deca ostvarila pravo na dečiji dodatak neophodno je i da pohađaju školu, imaju najviše 19 godina, a svake godine moraju da dostave dokaz o ispunjavanju tog uslova.

 

 

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 6
 
natasa  26. 12. 2009. 16:57
sta reci,ko jos moze ziveti ceo mesec sa 5850 din,neka ti koji odredjuju takav kriterijum sebi odrede platu manju od 6000din i nece je imati ni 2 dana,toliko ce ih kostati jedan njihov izlazak u kafic.
dane  17. 02. 2010. 01:05
ma nema se sta komentarisati, sramota,sta se moze detetu priustiti od tog decijeg dodatka koji iznosi 1850,00, ko god da je odredio takav kriterijm za sebe i i svoju porodicu zasigurno ima za letovanje i zimovanje i moze svojoj dezci priustiti i naveci luksuz, dok deca sirotinje sanja koru hleba a o drgim stvarima da i ne govorim, sramota za srbiju, hocemo evropu,daleko smo mi od evrope svakom pogledu.
REGINA   19. 08. 2010. 11:44
NE MOGU OSTVARITI PRAVO NA DECJI D.JER MOJ SUPRUG IMA PROSEK PL.23.500DIN JA 16300 DIN,A VERUJTE DA NE MOZEMO OD TOGA DA ZIVIMO SA DVOJE DECE DA MI NIJE SVEKRVE NE BI SMO SE HLEBA NAJELI.MISLIM DA JE VLADA TO DOBRO PRORACUNALA JER ISPADNE DA DECJI DOBIJU SAMO ONI KOJI SU NA IVICI EGZISTENCIJE A TO MU VISE DODJE KAO POMOC DA NE DODJE DO SOCIJALNIH NEMIRA.
NARAVNO DA JE PRORAČUNATO.SUPRUG I JA SA TROJE DECE,MOJIM REDOVNIM PRIMANJIMA I NJEGOVIM NESIGURNIM(JER RADI KOD PRIVATNIKA) NE USPEVAMO DA DOBIJEMO DODATAK IZ GORE POMENUTOG RAZLOGA ODNOSNO PROSEKA PLATE,A TIH PAR HILJADA BI POMOGLO DA BAREM PREMOSTIMO NEKU OD DEČIJIH POTREBA ILI NOVČANIH ZAHTEVA U VEZI "BESPLATNOG " ŠKOLOVANJA.
katarina  17. 08. 2011. 17:54
sta reci za deciji ja nigde ne radim imam dvoje dece u skolskom uzrastu imam supruga koji radi i ima platu nesto manje od republickog proseka ddo duse plata je redovna ali sasvim dovoljno da nemam pravo da ostvarim ovu pomoc uz jednu opasku u svim zemljema oko nas i zemljama eu deca imaju dodatak bez obzira ko radi i koliko ima a ovde se to ne gleda tako pa onda neznam kako cemo u eu to se tamo redovno isplacuje
vojka  31. 10. 2011. 20:30
OGORCENA SAM. IMAM TROJE DECE I VEC SEDAM GODINA, KOLIKO MI IMA NAJSTARIJI SIN, NISAM USPELA DA OSTVARIM PRAVO NA DECIJI DODATAK, ZATO STO MI SE PLATA STALNO POVECAVA TAMAN ZA TOLIKO DA ZA 200,00 PRELAZI PROSEK KOJI JE POTREBAN ZA OSTVARIVANJA PRAVA NA DECIJI DODATAK. RADIM U PROSVETI, A MUZ U SPORTU, GDE NIJE PRIJAVLJEN, A PLATU DOBIJE KAD ZASLUZI!!!
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
35
°C
1011mb
2m/s
RTV Facebook