Promenite veličinu slova
     
30. januar 2012. | 13:54 | Izvor: RTV

Preduzetnici češće zatvaraju nego što otvaraju radnje

NOVI SAD -

Agencija za privredne registre osnovana je sa ciljem da smanji administrativne prepreke za početak poslovanja, ali i da pruži pomoć prilikom zatvaranja preduzeća kako bi se postupak obavio uz minimalne formalnosti i troškove.

Brisanje preduzetnika sa evidencije relativno je jeftin i kratak proces koji traje nekoliko dana. No, često privrednom subjektu koji prestaje sa radom prethodi sudski postupak u trajanju od nekoliko meseci do nekoliko godina.

Nije novost da se kod nas svakodnevno zatvaraju privredni subjekti, bez obzira na organizaciju, strukturu i količinu kapitala.

Opšte je poznato da je učestalije zatvaranje nego otvaranje. Stotine razloga utiču na nečiju poslovnu politiku, tržišnu poziciju i efikasnost, ali se na zatvaranje uglavnom odlučuju zato jer ne mogu da zarade dovoljno ni za sebe, ni za državu, potvrdio je za RNS sekretar NS zanatlija Veljko Anđelić.

"Ko je otvorio radnju, za njega su cene grejanja, vode i režija uopšte duplo veće. Teško se nosimo sa sivom ekonomijom i nelojalnom konkurencijom tako da i oni koji se godinama bave zanatstvom ili zatvaraju ili razmišljaju o zatvaranju radnji kao jedinom izlazu iz ove situacije'', kaže Anđelić.

U Agenciji za privredne registre kažu da procedura brisanja iz registra nije komplikovana ni skupa, mada ona zavisi od tipa privrednog subjekta.

Ono što prethodi brisanju često je sudski postupak koji traje koliko traje. Najčešći razlozi za brisanje su likvidacija, stečaj ili promena pravne forme, izjavila je za RNS portparol Agencije Gabrijela Petković Jovanović, napominjući da je ta procedura najjednostavnija kod preduzetnika.

''Procedura za brisanje preduzetnika je vrlo jednostavna. Preduzetnik podnosi registracionu prijavu za brisanje, plaća nadoknadu od hiljadu dinara i za pet dana se briše iz registra, ali brisanjem delatnosti iz registra dugovanja se prenose na njega lično kao fizičko lice", kazala je Jovanović.

Agencija svakodnevno podatke prosleđuje poreskoj upravi, koja pokreće postupak naplate eventualnih obaveza dužnika koji je zatvorio radnju.

Uloga poreske uprave u zatvaranju preduzeća veoma je značajna.

Oduzimanje PIB-a, odnosno, ličnog identifikacionog broja samo je jedna od mera, kao i blokada računa privrednog subjekta.

Borba sa takozvanim "fantomskim" firmama je tema za sebe.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
10
°C
1005mb
6m/s