Promenite veličinu slova
     
14. maj 2013. | 13:41 | Izvor: Beta, RTV

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. maja

BEOGRAD -

Osamdeseti po redu Međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 18. do 24. maja na Novosadskom sajmu, uz učešće 1.500 izlagača iz više od 60 zemalja, najavili su danas organizatori sajma.

...

"Zemlja partner sajma biće Hrvatska, a manifestaciju će otvoriti predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu direktor Novosadskog sajma Dragan Lukač.

RTV

On je kazao da će u sklopu učešća Hrvatske na sajmu biti održan i Poslovni forum "Hrana - što nas spaja to nas i povezuje", koju organizuju ministarstva poljoprivrede Srbije i Hrvatske, a na kojoj će se razmatrati međusobne investicije, zajednička ulaganje na treća tržišta, ali i poslovanje nakon ulaska Hrvatske u EU.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović rekao je da će agrarni forum otvoriti ministri poljoprivrede Hrvatske i Srbije Tihomir Jakovina i Goran Knežević.

"Na forumu će učestvovati i predstavnici privrednih komora dve zemlje, kao i predstavnici najvećih kompanija iz agrobiznisa", rekao je on i dodao da se očekuje i učešće predstavnika ministarstava poljoprivrede iz regiona, ali i Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Golubović je kazao da će Ministarstvo poljoprivrede Srbije podržati izložbu organske hrane na kojoj će nastupiti više od 30 proizvođača, prerađivača, distributeta, sertifikacionih kuća, instituta, kao i nacionalnu izložbu stoke na kojoj će se predstaviti više od 1.500 grla odabrane stoke domaćeg uzgoja.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak istakao je da je poslovni forum o hrani na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu "simboličan čin koji će pokazati na koji način dve zemlje treba da sarađuju u budućnosti, bez obzira na ulazak Hrvatske u EU".

"Partnerski pristup rešavanju problema jedini način da se oni prevaziđu", rekao je Kuprešak i dodao da je ulazak Hrvatske u EU "velika šansa i za region, posebno za susedne zemlje" i da će značiti mnogo u političkim i ekonomskim odnosima.

Kuprešak je naglasio da je Hrvatska spremna da pomogne svim zemljama u okruženju na putu ka EU, jer je "starateški interes Hrvatske stabilan i prosperitetan region".

Na sajmu u Novom Sadu svoje poljoprivredno-prehrambene proizvode predstaviće pored ostalih kompanija iz Mađaraske, Letonije, Bugarske, Češke, Italije, Turske, Nemačke, Austrije, Rumunije, Holandije, Ukrajine, Belorusije, Kine, Poljske, Indije, Kipra, Irske, Grčke, Francuske, Norveške.

Održaće se i izložba poljoprivredne mehanizazacije koja će činiti gotovo 30 odsto ukupne izlagačke ponude.

Najavljeno da će novina na manifestaciji biti uvođenje takozvanog "porodičnog dana" u nedelju, 19. maja, što znači da će porodice sa decom do 16 godina moći da posete sajam po ceni jedne karte koja iznosi 500 dinara.

Ulaznica za sajam za organizovane kolektivne posete, za grupe sa najmanje 15 ljudi, kostaće 350 dinara, dok će za organizovane školske posete, penzionere i decu od sedam do 12 godina karta koštati 200 dinara. Sajam će biti otvoren od 9 do 19 časova.

 

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
10
°C
1011mb
0m/s