• Zbog velikog interesovanja gledalaca, večeras od 19 časova na RTV1 emitovaćemo reprizu emisije "Više od igre" o utakmici Albanija-Srbija
Promenite veličinu slova
     
22. jul 2008. | 11:00 | Izvor: AgroPress

Poljoprivredni fakultet: Nova tehnologija za sušenje voća i povrća

NOVI SAD - Do kraja godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu počeće sa radom istraživački, edukativni i proizvodni centar za sušenje voća i povrća.

Sredstva u iznosu od 9,9 miliona dinara izdvojio je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a ceo projekat će unaprediti rad postojeće laboratorije u kojoj se odvijaju naučne i tehnološke aktivnosti vezane za voće i povrće.

Naučnici, zapravo, traže najbolja tehnička i tehnološka rešenja za opremu i u Laboratoriji za biosistematsko inženjerstvo Poljoprivrednog fakulteta. Centar će služiti za edukaciju proizvođača sušenog voća i povrća, kojih je sada svega pet-šest u Srbiji, a ovakva roba ima kupce na svetskoj pijaci.

Korisnici usluga ovog Centra imaće priliku da brže i jeftinije dođu do proizvodnih pogona za sušenje voća i povrća, kao i drugih biomaterijala.

Babić: Ovo je pokazni pogon za novu tehnologiju

"Centar će biti pokazni i ugledni pogon za proizvodnju sušenog voća i povrća novom kombinovanom tehnologijom. Obim proizvodnje će se postupno povećavati narednih godina. Proizvodi sa zaštićenim znakom i logotipom će se proizvoditi na fakultetu, ali i u drugim proizvodnim pogonima", rekao je prof. dr Mirko Babić, rukovodilac projekta.

Program obuhvata deset vrsta voća i povrća, a po prvi put u celom regionu priprema se sušena dunja i posebne vrste breskve, dodao je on.

Tim oko dr Babića pripremio je celu paletu proizvoda u savremenoj ambalaži, a posebnu vrednost čini zadržavanje svih kvalitetnih sastojaka u voću i povrću, jer temperatura na kojoj se ceo proces odvija nije veća od 40°C, što znači da se prirodna svojstva čuvaju i ako u postupak uđe i organska proizvodnja, proizvođači će imati priliku za veću zaradu.

Podeli vest sa prijateljima:
Komentari
Broj komentara 4
 
Jugoslav Raicevic  06. 10. 2008. 09:46
Prava stvar. |eleo bih da se ukljucim u ovaj projekat.

Spreman sam da u saradnji sa centrom pokrenem proces proizvodnje nekog susenog proizvoda (voce, povrce ili lekovito bilje).

Za realizaciju ideje potreban mi je savet radi donosenja odluke u smislu koji je proizvod trazen na trzistu i cija proizvodnja daje rezultat od koga se moze ostvariti prihod za zivot jedne porodice.

Saša Ivković  22. 01. 2009. 23:14
Pošto sam i proizvođač suvog voća (pretežno šljive), a i student 4 godine Biofarming-a, jako sam zainteresovan za priključenje ovom projektu.
Vladan Pantovic  26. 02. 2009. 14:28
Vec nekoliko godina se bavim susenjem voca i povrca. Posedujem susaru kapaciteta 1,5 t sljive. Zeleo bih da saradjujem sa Vama na ovom projektu.

faik hadzifejzovic  02. 04. 2009. 23:13
sobzirom da pocinjem sa susenjem ove godine a nalazim se u prijepolju gde ljudi imaju sljivu i lekovito bilje zelim da se ukljucim uz obostranu saradnju vi menini znanje i iskustvo a ja vama zdravu sirovinu
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1007mb
5m/s