Promenite veličinu slova
     
13. maj 2013. | 10:15 | Izvor: RTV

Pobratimili se Novi Sad i Gomelj

NOVI SAD -

U okviru posete delegacije Grada Novog Sada, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, beloruskom gradu Gomelju potpisan je Sporazum o bratimljenju dva grada. Sporazum su potpisali Vučević i predsednik gomeljskog Gradskog izvršnog komiteta Petr Aleksejevič Kiričenko.

novisad.rs

"Ovim činom krunisali smo dosadašnju dobru saradnju naših gradova i osvežili istorijske veze naših naroda. Novi Sad i Gomelj imaju mnogo zajedničkih karakteristika, što predstavlja i dobru osnovu za zajedničke projekte i aktivnosti. Cilj nam je da poboljšamo komunikaciju, posebno u oblastima ekonomije, trgovine i komunalnih delatnosti, kako bi od toga direktnu korist imali građani. Naravno nastavićemo da negujemo odnose u kulturi, obrazovanju i sportu, jer naši narodi biće bogatiji učeći jedni o drugima", istakao je Vučević.

Sporazum o bratimljenju podrazumeva da lokalne samouprave obezbede povoljne pravne uslove i logističku podršku za razvoj malih i srednjih preduzeća, investicija, ali i organizovanje sajmova, prezentacija i seminara u važnim oblastima.

On je i formalni osnov za iniciranje perspektivnijih pravaca saradnje radi efikasnijeg korišćenja tehničkih, industrijskih i prirodnih resursa i mogućnosti za razmenu novih tehnologija i naučno tehničkih iskustava.

Tokom posete Gomelju, delegacija Novog Sada posetila je Gomeljski državni univerzitet, Udruženje za proizvodnju poljoprivrednih mašina Gomseljmaš, potom Fabriku stakla Gomeljstaklo i Dvorac-muzej u Centralnom gomeljskom parku.

Takođe, predstavnici Novog Sada učestvovali su na Mitingu sećanja na Trgu rada, a povodom obeležavanja 9. maja - Dana pobede nad fašizmom.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
14
°C
1001mb
2m/s