Promenite veličinu slova
     
25. april 2012. | 14:54 | Izvor: Tanjug

Očekuje se pojačan interes za naše tržište

NOVI SAD -

Udar ekonomske krize polako prolazi, pa se može očekivati pojačan interes za naše tržište i privredu, izjavio je danas predsednik Privredne komore (PK) Vojvodine, Ratko Filipović na konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu.

On je dodao i da je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu jedan od najznačajnijih privrednih događaja u zemljama CEFTA regiona.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti koje će PK Vojvodine, PK Srbije i Kompenzacioni fond Republike Srbije, realizovati tokom predstojećeg 79. sajma a posebno je istaknut stručni skup posvećen organskoj poljoprivredi koji će komora organizovati u saradnji sa poljoprivrednim klasterom Austrije.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede PK Vojvodine Đorđe Bugarin rekao je da je Vladi Vojvodine prosleđen predlog da se Vojvodina proglasi za region bez genetski modifikovanih organizama (GMO), kako bi se ispunili preduslovi za priključenje regijama povezanim po tom osnovu i otvorila vrata razvoju organske proizvodnje.

Direktor Kompenzacionog fonda Milan Đakov je najavio da će taj Fond na Poljoprivrednom sajmu 16. maja organizovati stručni skup na temu "Prednosti sistema javnih skladišta za region" a namera je da se istaknu prednosti i pogodnosti sistema javnih skladišta kao novog poslovnog koncepta.

"Namera nam je da se na ovaj način nastavi sa pružanjem podsticaja poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji kako bi nastavili jačanje svoje pozicije i konkurentskih prednosti na tržištu", rekao je Đakov, dodajući da će Kompenzacioni fond po prvi put samostalno nastupiti na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Na konferenciji je najavljen i sastanak Radne grupe za poljoprivredu Foruma CEFTA komora, koji će biti održan 15. maja i kome će prisustvovati predstavnici svih članica CEFTA.

"Cilj tog susreta je analiza dometa realizacije protokola o dodatnoj liberalizaciji u zoni CEFTA i analiza dosadašnjih sporazuma i protokola u oblasti poljoprivrede", rekao je samostalni savetnik u Birou za regionalnu saradnju PKS Zoran Bojović.

Direktor "Novosadskog sajma" Goran Vasić je ocenio da će predstojeći Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, između ostalog, obeležiti i nacionalne izložbe iz zemalja CEFTA regiona.

"Reč je o zemljama koje prepoznaju potencijal Međunarodnog poljoprivrednog sajma, kako za uspostavljanje kontakata tako i za plasman roba na treće tržište", rekao je Vasić.

Međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 12. do 18. maja.

Podeli vest sa prijateljima:
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
21
°C
1001mb
0m/s