Promenite veličinu slova
     
22. novembar 2012. | 20:43 | Izvor: 021, RTV

"Neobus" otišao u stečaj

NOVI SAD -

Novosadski proizvođač autobusa "Neobus" od danas je, odlukom Privrednog suda, u stečaju, saznaje 021.

Kako je za 021 izjavio predsednik novoformiranog sindikata Solidarnost u "Neobusu" Milko Drobnjaković, radnici ove firme su spremni da u roku od sedam dana nastave proces proizvodnje, za šta postoje i materijalni uslovi.

"Besmisleno je da u trenutku kada Gradsko saobraćajno preduzeće grada Beograda naručuje 180 autobusa, "Neobus" odlazi u stečaj. Kada bi "Neobus" dobio da napravi samo trećinu ovih autobusa, ovo preduzeće moglo bi da vrati sve dugove i prema banci i prema zaposlenima koji platu nisu dobili od oktobra prošle godine", objašnjava on.

neobus autobus jpg

Kako je dodao, nijednoj domaćoj firmi nije bilo dozvoljeno da učestvuje na tenderu, iako su oni u mogućnosti da obave posao i to po nižoj ceni.

Kako je ranije za 021 rekao predsednik Gradskog sindikata metalaca Novak Vasić, vlasnik firme, Saudijac Mohamed Al Magrabi nije više zainteresovan za poslovanje u Srbiji.

Nakon toga su, o čemu je RTV izveštavala ranije, radnici novosadske fabrike za proizvodnju autobusa mesec dana bili u štrajku.

Zaposleni su tom prilikom najavili da će od gradske vlade Novog Sada tražiti da ih uzme pod upravu i pripoji GSP-u, kako bi za za potrebe tog preduzeća proizvodili autobuse.

Nije zgoreg ni podsetiti da je Al Magrabi  "Neobus" kupio na neobičan način, kada je 2004. godine došao u Srbiju da naruči "Neobusove" autobuse za svoju kompaniju.

Tom prilikom čuo je da se na aukciji Agencije za privatizaciju prodaje novosadski gigant i, umesto da naruči autobuse, kupio je - fabriku.

Ne tako davno, taj posao su vojvođanski premijer Bojan Pajtić i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenili kao "najbolju privatizaciju u Srbiji".

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
30
°C
1008mb
1m/s
RTV Facebook