Promenite veličinu slova
     
31. maj 2012. | 16:47 | Izvor: RTV

Arheološko nalazište na četvrtoj trasi Bulevara Evrope

NOVI SAD -

Tragove prvih zemljoradnika koji su na tlu današnjeg Novog Sada živeli pre sedam hiljada godina, arheolozi su dopunili novim nalazima, ostacima naselja i predmeta iz bakarnog doba, koje su pronašli sa druge strane Rumenačkog puta, na novoj, četvrtoj trasi Bulevara Evrope.

...

Tim novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture ponovo danonoćno radi kako bi ispunio rokove i osvetlio deo najranije istorije ovog grada.

Kada i poslednja deonica Bulevara Evrope bude završena, Novi Sad će povezati sa autoputem i omogućiti njegov brži razvoj.

Na istom mestu, pre sedam i pre pet hiljada godina prvi stanovnici teritorije koju danas zovemo Novi Sad podizali su svoje zemunice i time započeli istoriju ovog grada. U, na prvi pogled neobičnoj simbiozi, gde zajedno rade i međusobno se pomažu građevinari i arheolozi, glavni arheolog konzervator provodi nas kroz obode naselja iz bakarnog doba. Pokazuje nam ostatke zemunica u kojima su živele uglavnom šestočlane ili osmočlane porodice, dobro očuvan bunar i ostave.

"Na tom istom prostoru živelo se i u praistorijskom periodu za vreme eneolita. To je još jedan podatak i prilog istoriji naseljavanja ovog prostora, to jest, istoriji Novog Sada", za Radio-televiziju Vojvodine kaže glavni arheolog konzervator Dušanka Veselinov.

Obilje predmeta, kostiju i ukrašenih posuda koje su pronašli čeka na konzervaciju. Toliko ih ima da već manjka prostora za njihovo čuvanje, objašnjava Dušanka.

Predmeti su raspoređeni po uredno obeleženim kutijama, a ovi ostaci sakupljeni sa arheološkog lokaliteta veličine 20 hektara, čekaju prostor na kom će trajno biti izloženi – obećani arheološki park koji su urbanisti uvrstili i u plan detaljne regulacije Sajlova.

"Oni su se zainteresovali, i oni su se puno trudili i radili, razgovarali u okviru svoje institucije, pa su namenu dela tog prostora u okviru plana, oko 12 hektara, predvideli za izgradnju arheološkog parka", navodi Veselinov.

Za Novi Sad čije bogato arheološko nasleđe nije mnogo istraženo, to će biti veliki korak, kaže Veselinov i dodaje da posao nije završen.

Još tri lokaliteta prema autoputu čekaju na iskopavanje, kao i deo trase budućeg gasovoda i naftovoda gde su radovi zaustavljeni zbog pronalaska velike nekropole iz ranog Srednjeg veka koja se mora zaštititi.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
Petar  13. 07. 2012. 07:15
Koliko je realno da ce se ovakav projekat i realizovati? Koliko je grad zaista zainteresovan da sredstva iz budzeta odu na ovako nesto?
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1010mb
1m/s