Promenite veličinu slova
     
15. februar 2009. | 11:15 | Izvor:

„Vakuumska" kanalizacija rešenje za naselje Dunavac

NOVI SAD - Stanovnici nelegalnog naselja Dunavac u okviru radne grupe koju su formirali predstavnici grada i žitelja ovog naselja predložili su da sami finansiraju izgradnju "vakuumske" kanalizacije kako bi se rešio problem s eventualnim zagađenjem izvorišta pitke vode oko naselja. Moguće zagađenje izvorišta, podsetimo, bio je ključni argument gradske vlasti da naredi građevinskoj inspekciji da donese rešenja o rušenju 121 objekta u ovom naselju jer, navodno, septičke jame ugrožavaju izvorišta.

Kako je za „Građanski list" izjavila Nada Vidović, predstavnica naselja Dunavac u radnoj grupi, predlog izgradnje "vakuumske" kanalizacije potekao je od JKP "Vodovod i kanalizacija", a s tim su saglasni i meštani ovog naselja.

„Na odborničko pitanje u Skupštini grada kako rešiti problem naselja Dunavac iz Vodovoda je stigao odgovor da su oni protiv rušenja naselja i kao rešenje ponuđena je "vakuumska" kanalizacija, koja je jeftinija od klasične i koja se u Evropi masovno koristi u manjim naseljima. Pri tom je Vodovod tražio da se naselje više ne širi, čemu se ne protivimo", kaže Nada Vidović.

Predlog stanovnika Dunavca je i da se naselje unese u Generalni urbanistički plan Novog Sada kad bude rađena izmena GUP-a 2010. ili 2011. godine. Time bi se stekli uslovi da vlasnici objekata na tom potezu dobiju privremene građevinske dozvole.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Pavličić: Kuće na "Dunavcu" neće biti srušene
Trenutno stanje
Novi Sad
13
°C
1007mb
3m/s