Promenite veličinu slova
     
20. jun 2012. | 16:50 | Izvor: RTV

Novi lokalni izbori u većini vojvođanskih opština?

NOVI SAD -

Do sada je u Vojvodini konstituisano 19 skupština opština, dok je u svega 16 opština poznato i ko će u naredne četiri godine činiti lokalnu vlast. Većina, međutim, još nije oformila svoje organe vlasti, a ukoliko to ne učini do 20. jula, mogući su novi lokalni izbori.

...

Pećinci su danas dobili novi saziv lokalne skupštine i lokalnu vlast koju će u naredne četiri godine činiti koalicija DS-PUPS-LDP, zatim grupe građana "Luki" i "Jedinstveno za naše selo" i SPS.

Bački Petrovac, Kovačica i Srbobran, s druge strane, konstituisali su do sada lokalne skupštine, ali ne i izvršne organe uprave.

Dvadeset tri opštine u Vojvodini nisu do sada održale konstitutivne sednice svojih skupština. Sve su, međutim, zakazale sednice za period do 20. jula, kada ističe zakonski rok. To još jedino nije učinila opština Stara Pazova.

Poznato je da će do kraja juna nove sazive lokalnih skupština dobiti Sombor, Kanjiža, Titel, Zrenjanin i Novi Sad.

U julu, konstitutivne sednice održaće se u Senti, Temerinu, Žitištu, Novom Bečeju, Malom Iđošu i poslednjeg dana, 20. jula u Sremskoj Mitrovici.

Ukoliko do tada ne formiraju vlast uvodi se privremena uprava, pa su mogući i novi lokalni izbori, kaže pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Tomislav Stantić. To što mesec dana nakon izbora lokalna vlast nije svuda formirana ukazuje na moguće probleme, dodaje Stantić. 

"U većim gradovima može biti ocena da je to rezultat čekanja da se formira pokrajinska i republička vlast, dok u nekim manjim zajednicama moguće je da ne bude prostora za formiranje skupštinske većine, pa je moguće da imamo nove izbore", kaže za RTV Tomislav Stantić.

On je kao primer naveo Kulu, gde ni posle četiri pokušaja nisu formirani organi vlasti, kao i Srbobran, gde su istu sednicu zakazivale dve različite grupacije koje nameravaju da budu stožeri nove lokalne vlasti.

Nova konstitutivna sednica očekuje se i u Subotici, jer je u nedostatku kvoruma prethodna morala biti prekinuta.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
22
°C
1001mb
0m/s