Promenite veličinu slova
     
16. april 2013. | 14:17 | Izvor: RTV (Milana Belić)

Malokrvnost - uzroci, simptomi i lečenje

NOVI SAD -

Ukoliko ste bledi, brzo se zamarate i povremeno patite od vrtoglavice trebalo bi da proverite krvnu sliku, jer iza tih tegoba često stoji malokrvnost. Uzrok može da bude i jednolična, neizbalansirana ishrana u vreme posta. Gvožđe je jedan od osnovnih elemenata za dobro funkcionisanje organizma. Kada tog važnog minerala nema dovoljno – javlja se anemija.

Malokrvnost u početku ne prate izraženi simptomi. Odbrambeni sistem organizma postepeno slabi, dolazi do pada koncentracije, malaksalosti, gubitka snage. Nedostatak tog minerala može da bude urođen, ali se ipak najčešće javlja kao posledica loše ishrane, kaže dr Stevan Borović. On napominje da na krvnu sliku mogu da se odraze brze, drastične dijete i nepravilna ishrana u vreme posta.

morguefile.com

Glavni izvori gvožđa u hrani su crveno meso, džigerica i jaja, namirnice koje u vreme posta ne uzimamo, pa se rezerve tog minerala u organizmu troše, objašnjava naš sagovornik. Da bi se deficit nadoknadio, trebalo bi jesti lisnato povrće, mahunarke, sveže voće i plavu ribu, posebno sardinu i tunu, koje su veoma bogate gvožđem.

Anemija, koja se javlja kao posledica nepravilne ishrane, nije bolest, nego fiziološki problem. Kada se javi malokrvnost, ne menja se količina krvi u organizmu, nego njen kvalitet. Gvožđe je važno za proizvodnju hemoglobina, glavnog sastojka eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), koji prenose kiseonik do svih ćelija organizma, objašnjava dr Borović. Kada padne količina gvožđa, pada i nivo hemoglobina, eritrociti slabije vezuju kiseonik i tkiva počinju da osećaju taj nedostatak.

Na poremećaj krvne slike mogu da ukažu bledilo, umor, slab apetit, ubrzan rad srca, česte glavobolje i povremene vrtoglavice. Osobe koje osećaju te tegobe, savetuje lekar, trebalo bi da obave analizu krvi. Uzrok anemije može da bude i poremećena apsorpcija gvožđa, usled oštećenja sluzokože želuca. To je najčešće posledica prevelike upotrebe sirćeta, jakih začina, ili vrućih napitaka. U nekim slučajevima anemija je samo sindrom koji upućuje na postojanje druge bolesti.

Najopasniji je takozvani nevidljivi gubitak krvi, preko debelog creva, kao posledica bolesti digestivnog trakta. Anemija ne sme da se zanemaruje, jer posledice po zdravlje mogu da budu dalekosežne. Zbog preopterećenja srca, koje pokušava da ubrza prenos kiseonika iz krvi u tkiva, mogu da nastanu i ozbiljne srčane tegobe. Da bi se prepisala terapija, neophodno je da se, najpre, utvrdi vrsta anemije. Međutim, najbolji način da se popravi krvna slika je odgovarajuća ishrana. Dr Borović preporučuje salatu od mlade koprive, s limunovim sokom i maslinovim uljem, kao moćnu kombinaciju za obnavljanje krvne slike.

Podeli vest sa prijateljima:
Ocena 3.12
1
2
3
4
5
   
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
31
°C
1001mb
3m/s