Promenite veličinu slova
     
19. avgust 2012. | 18:02 | Izvor: RTV

Izbledeli sjaj Bisernog ostrva

BAČKO GRADIŠTE -

Preko dve hiljade hektara plodne zemlje oivičene vodama današnje Stare Tise kod Bačkog Gradišta čini Biserno ostrvo. Stvarno i fantazmagorično, puno divljači i opustošeno ljudima, a ne tako davno bilo je drugačije o čemu svedoči i Miloš Perić koji ovde živi već punih pet decenija.

...

Nakon Drugog svetskog rata ovde je radila osnovna škola, imali su lekara, berbera, prodavnicu.

Decenijama pre toga grof Gedeon Rohonci proneo je slavu ostrva voćem, grožđem i jedinstvenim vinom "Krokan" koji su opijali svojim zavodljivim ukusima uživaoce u Beču, Parizu, Berlinu, Pragu pa sve do Norveške. Danas agroinženjer Bora Gvozdenac u ime Rohoncijevog praunuka Kristijana Šauške pokušava da revitalizuje i dvorac i imanje od oko 400 jutara od čega je polovina pod vinovom lozom.

Tragovi nekadašnje gospodštine još su vidljivi kao i brojne legende o raspusnom životu Gedeona Rohoncija o kome je zrenjaninski list "Torontal" u avgustu 1890. godine zapisao da je na bečkoj izložbi povrća i dinja dobio najviša priznanja kako zbog kvaliteta tako i zbog aranžmana svojih proizvoda u korpama od pruća. Bilo je to vreme sjaja i prestiža.

"Od nekadašnjeg sjaja nije ostalo ništa. Ostala je tama. Dvorac je pod zaštitom države i ona bi trebala da se stara o njegovom održavanju", kaže Bora Gvozdenac upravnik imanja grofa Rohoncija.

Besparica ili nemar države, ali ostrvo tek stidljivo podseća na godine kada je zbog odsjaja mesečine po tikvama koje su preplavile njegovu plodnu peskovitost i dobilo ime Biserno i bilo biser ne samo ovog kraja već i Evrope.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
Djordje  19. 08. 2012. 18:33
Krokan...Eh,kakvo je to vino bilo...
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1010mb
3m/s