Promenite veličinu slova
     
06. mart 2012. | 11:26 → 19:18 | Izvor: RTV

Dopisniku RTV zabranjen ulazak na konferenciju za novinare

BEČEJ, NOVI SAD -

Dopisniku Radio-televizije Vojvodine iz Bečeja, Nenadu Jovićeviću, danas je zabranjen ulazak na konferenciju za novinare opštine Bečej na kojoj su predstavnici opštine razmatrali bezbednosnu situaciju u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu.

...

Nenad Jovićević je sa snimateljem Radio-televizije Vojvodine pokušao da uđe u zgradu opštine i prisustvuje zakazanoj konferenciji ali je zaustavljen od strane portira koji mu je usmeno rekao:

"Imam naredbu predsednika opštine da te ne puštam", što su snimile i naše kamere.

Zabrana prisustva konferenciji za novinara RTV bila je iznenađenje i za zamenika predsednika opštine, Budislava Medurića, koji je rekao da niko nema prava da zabranjuje novinarima i građanima ulazak u zgradu opštine i da je to nerazumno.

Za poverenika Ujedinjenih regiona Srbije u Bečeju, Zoltana Feješa, iza svega stoje predstojeći izbori.

"Zbog nesigurne situacije, građani su ugroženi i normalno da neko hoće da prikrije svoj nerad i nečinjenje", rekao je Feješ.

Konferencija za novinare sazvana je zbog učestalih krađa na području bečejske opštine, a u Bačkom Gradištu su juče i danas osvanuli plakati sa pozivom "Pokreta mađarske nade" iz Subotice da se u ovom mestu organizuju "civilne straže" građana kako bi se sprečilo pljačkanje imovine meštana.

Takve straže su pre nekoliko dana organizovane i u Bačkom Petrovom Selu.

Ulazak zabranjen na KZN

Povodom objavljivanja vesti, “Novinaru RTV zabranjen ulazak u Opštinu Bečej“, na sajtu RTV –a načinjen je propust u delu oko tačnog predstavljanja događaja na koji nije dozvoljen pristup dopisniku RTV-a Nenadu Jovićeviću.

Umesto navedenog objašnjenja da je novinaru zabranjen ulazak na sastanak na kome opštinski odbornici treba da razgovaraju o bezbednosti u mestima na teritoriji opštine Bečej, novinaru nije dozvoljen ulazak na konferenciju za novinare, koju su sazvali predstavnici opštine, povodom ugrožene bezbednosti u tim mestima.

Svi ostali navodi u vesti su tačni, odnosno novinaru je zabranjen ulazak, kako ga je obavestio portir, po nalogu predsednika opštine Petera Knezija, rekla je Biljana Vorkapić, odgovorni urednik Informativnog programa RTV.

Vorkapić je istakla da jednostrani prekid komunikacije od strane predstavnika opštine traje već neko vreme. Kao razlog naveden je izbor tema kojima se bavi dopisnik RTV-a Nenad Jovićević. Njegove rubrike koje prikazuju probleme poput dotrajalog mosta, problema u vodosnabdevanju ili nedostatka toaleta u školi, izazvale su negativne reakcije predstavnika opštine. Posle ovih reportaža u kojima građani, odnosno gledaoci Javnog servisa RTV, mogu slobodno da govore o svemu, deo problema koji su apostrofirani, nadležni su počeli da rešavaju.

Osude UNS i NDNV

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestvovala su i najoštrije osudila odluku predsednika opštine Bečej Petera Knezija da novinaru Radio-televizije Vojvodine Nenadu Jovićeviću zabrani ulazak na konferenciju za novinare.

UNS podseća predstavnike lokalne samouprave da je ovim činom grubo prekršen Zakon o javnom informisanju posebno član 10 koji obavezuje "državne organe i organizacije, organe teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, kao i poslanike i odbornike da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila”.

UNS upozorava predsednika opštine Bečej Petera Knezija da po Zakonu o javnom informisanju niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja, i traži da kolegi Jovićeviću omogući pristup na svim događajima koje opština organizuje.

NDNV ovu zabranu smatra "atakom na slobodu medija i ona najbolje svedoči o tome kako predstavnici vlasti doživljavaju novinare i ulogu medija u društvu danas", navodi NDVN u svom saopštenju.

NDNV zahteva od Knezija da se izvini novinaru Jovićeviću, da mu omogući nesmetan rad i istovremeno izražava "strepnju da je ovaj slučaj samo najava raznih pritisaka na novinare i medije, koje će se - sva je prilika- umnožiti za vreme predizborne kampanje, kada ona i formalno počne".

S tim u vezi NDNV poziva novinare na međusobnu solidarnost, "jer je jedino na taj način moguće odupreti se  sve jačim pritiscima".

Knezi: RTV-u nije uskraćena informacija

Kako je za RTV večeras izjavio predsednik Opštine Bečej Peter Knezi, Radio-televiziji Vojvodine nije uskraćena informacija iz te opštine, već je sa konferencije za novinare u zgradi bečejske opštine isključen novinar Nenad Jovićević koji, kako je ocenio Knezi, neobjektivno informiše javnost.

"Sa konferencije za novinare, a ne sa sastanka poslanika, kako tvrdi imenovani, nije isključena RTV nego ličnost koja već duže vreme neobjektivno informiše javnost iz Bečeja“, naveo je Knezi u pisanoj izjavi, napominjući da nema komentara povodom današnjeg događaja, kada skupštinsko obezbeđenje nije dozvolilo ulazak u zgradu dopisniku RTV Jovićeviću.

Knezi je rako i da su mu zaposleni u opštini rekli da je "gospodin Jovićević oko 9.30 minuta ušao u zgradu opštine Bečej, javio se službenom licu koje se nalazilo u prostoriji za obezbeđenje, rekao da ide u odeljenje za Zaštitu životne sredine i nastavio put do istog odeljenja".

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 7
 
TENK-ic  06. 03. 2012. 15:23
Gospodin Nenad Jovićević je objektivan,nepristrastan i nadasve pošten novinar.Osudjujem ovakav čin i u potpunosti podržavam rad gospodina Jovićevića.
čitalac  06. 03. 2012. 19:24
da je više novinara kao g. Nenad Jovićević ovoj državi sigurno bi bilo bolje.
novi sad  06. 03. 2012. 20:56
To nista nije novo treba da znate ko je dobar taj mora da ode ili mu je zabrsnen ulaz kao novinaru Jovicevicu.
J  07. 03. 2012. 09:21
Sve sto je gdin. Jovicevic izvestavao je bila istina. Most JESTE dotrajao, problema u vodosnabdevanju IMA, skola u B.Gradistu NIJE imala skoro nikakve toalete... rasprave na svaku tu temu su otvarane tek po izvestavanju gospodina Jovicevica. Ne vidim sta je tu neobjektivno i odakle jednom predsedniku opstine pravo da ON odlucuje sta je objektivno a sta ne i pritom da bilo sta sankcionise. Ponasa se kao porota, sudija i dzelat, a mislila sam da je to vreme proslo. U nasoj opstini dok neko ne digne glas nista se ne moze srediti, iz tog razloga sam licno upozoravala odredjena ministarstva na krsenje zakona i propisa. Svi nedostaci su uklanjani na neko vreme od strane opstine i posle vracani, verovatno se nadajuci da niko to nece primetiti. Da, osecam se ogorceno sto nas narod ovi iz vladajuce garniture vide kao osobe sa ogranicavajucim koeficijentom inteligencije na granici funckionalnosti.
goran becej  07. 03. 2012. 20:20
Dobro je da su imali kameru pa smo svi saznali o tome. Bilo je i drugih ispada Petera Knezija ali nisu nazalost dokumentovani. Isti ti portiri imaju "odobrenje" predsednika Knezija da procenjuju pristojnost odece gradjana koji ulaze u zgradu i ako im se ucini da je neko nepristojno obucen, oni ga ne puste u zgradu.
Kako je Knezi aktivan na Facebook-u, u jednoj raspravi o svrsishodnosti proslave nekok izmisljenog "dana grada" Knezi je rekao neistomisljeniku dase preseli u Novi Becej ako mu je tamosnja proslava lepsa i bolja!!!
Seselj je za ovakvu izjavu zavrsio u Hagu a nudio je i sendvice a Knezi se i dalje sepuri na predsednickom mestu i pravi nove skandale.
mibo  09. 03. 2012. 16:54
Pored navoda Novinara Jovicevica, koji su apsolutno tacni, nikada niko nije istrazivao (pa ni novinar Jovicevic) kako je nastalo famozno preduzece za komunalne usluge "POTISJE" d.o.o u Beceju. To preduzece nije osnovano kao JP, nego kao preduzece sa ogranicenom odgovornoscu, a osnovala ga je (e, u tom grmu lezi zec) SO-e Becej, a u celom "aranzmanu" glavna "zvezda" bio je g-din. Knezi. Mogli bi, a i trebalo bi da se tim pitanjem pozabave i to vrlo ozbiljno i istrazni organi, jer u toj raboti ima puno toga sumnjivog, a po misljenju veceg broja pravnika, i nezakonitog.
Marija  10. 03. 2012. 16:38
Ako već Budislav Medurić smatra da nema niko pravo da ne pusti novinara u zgradu SO, zašto ga nije on sam sproveo? Zar nije drugi čovek u Opštini? Naravno to što će on osuditi Knezija na Veću, su samo njegove prazne priče koje smo već bezbroj puta čuli, a nikad videli.
Trenutno stanje
Novi Sad
13
°C
1001mb
2m/s