Promenite veličinu slova
     
10. maj 2010. | 15:43 | Izvor: Tanjug

Osveštan kamen temeljac zagrebačke Srpske pravoslavne gimnazije

ZAGREB -

U Zagrebu je danas osveštan kamen temeljac za novu zgradu Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković".

Kamen temeljac za zgradu gimnazije, koja bi zajedno s duhovnim centrom i sportskom dvoranom trebalo da bude završena do leta 2011, osveštali su mitropoliti dabrobosanski Nikolaj i zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan i episkopi sremski Vasilije i istočnoamerički Mitrofan.

Osveštanju kamena temeljca prisustvovao je i državni sekretar u

Ministarstvu vera Srbije Dragan Ćorović koji je posle verskog obreda izrazio nadu da će se "izgradnjom gimnazije ostvariti nova i bolja dva komunikacija dva naroda i dve vere" i da će "to biti mesto gde će se izgrađivati bolja budućnost za sve".

"Ovaj hram prosvete i nauke biće znak prijateljstva dve države i dva naroda", rekao je Ćorović, dodavši da "svi dobro vidimo da je projekt lepo zamišljen i da će to biti objekt koga se niko neće stideti".

Ćorović je posle svečanosti izjavio Tanjugu da će i za nova zgrada gimnazije poboljšati obrazovanje Srba u Hrvatskoj.

"To bi u pogledu obrazovanja trebalo da bude od najvećeg značaja za srpsku zajednicu u Hrvatskoj", ocenio je on, i najavio da će Srbija, kao i do sada, pomoći u obrazovanju Srba u Hrvatskoj.

"Broj okupljanih predstavnika pravoslavne i drugih vera, grada Zagreba, predstavnika Srba u Hrvatskoj i saborskih poslanika svedoči da je dobra ideja o izgradnji gimnazije", izjavio je potpredsednik hrvatske vlade Slobodan Uzelac.

Ističući da je pet godina rada gimnazije dokazalo da je ona uspešno ušla u sistem 95 gimnazija u Hrvatskoj, Uzelac je rekao da će hrvatska vlada, "ne samo pratiti izgradnju, nego i pomoći na najbolji mogući način".

On očekuje da se podrška ne zaustavi samo na tome, već da gimnazija raste, ne samo kao objekt, nego i da zbog svojih potencijala preraste u fakultet.

Mitropolit Jovan je na svečanosti uručio orden "Kantakuzina Katarina Branković" vladici Vasiliju i arhitektima Draženu Juračiću i Jeleni Skorun Juračić.

Osveštanju kamena temeljca i prigodnoj svečanosti prisustvovali su i saborski poslanici Milorad Pupovac i Mile Horvat, ambasador Srbije Stanimir Vukićević, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i šef gradske skupštine Boris Šprem, čelni ljudi srpskih organizacija, pomoćnici ministra iz redova Srba u Hrvatskoj, kao i nastavnici i učenici gimnazije.

Zgrada se gradi kod manastira Sv. Petka, na crkvenom zemljištu od 3,5 hektara koje je vraćeno posle nacionalizacije.

Gimnazija bi trebalo da primiti novu generaciju učenika u školskoj godini 2011/2012, a ukupna sredstva za gradnju i opremanje iznosila bi 13 miliona eura.

Od toga bi 70 odsto po dali zagrebačka crkvena opština i mitropolija, a grad Zagreb, dve države i privatni donatori 30 odsto.

Srpska pravoslavna crkvena opština plaća anuitete i kamate za kredite u visini od 3,5 miliona evra, a konstrukcija ja zatvorena do stavljanja zgrade pod krov, što se očekuje do kraja godine. Nastavak zavisi od toga koliko će ostali donatori pomoći.

Nova zgrada gimnazije imaće 10 učionica kapaciteta do 18 učenika, kao i velik broj kabineta i ostalih nastavnih prostora, uključujući i one za fizičko vaspitanje. U jednoj smeni nastavu bi moglo slušati 200 učenika.

Gimnazija u Zagrebu nastavlja tradiciju škola čiji je osnivač SPC od 1814. do pred Drugi svetski rat. Prva generacija od obnavljanja rada škole upisana je 2005. godine i do sada se zbog dobrog znanja stečenog u gimnaziji upisale na željene fakultete. Ovu školsku godinu nastavu pohađa 61 učenik od 1. do 4. razreda.

Podeli vest sa prijateljima:
Trenutno stanje
Novi Sad
10
°C
1006mb
6m/s
Kursna lista
13. 10. 2015.
EUR
EUR
120.05
GBP
GBP
161.82
USD
USD
105.51
BAM
BAM
61.38
CHF
CHF
109.74
RUB
RUB
1.71