Promenite veličinu slova
     
12. jun 2012. | 02:40 → 18:36 | Izvor: Tanjug, Beta, RTV

SPS, DS: Za nekoliko dana poznata parlamentarna većina

BEOGRAD -

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić rekao je danas da će se za nekoliko dana znati ko će činiti okosnicu nove vlade, kao i da će vrlo brzo biti poznato ko će biti treći i četvrti partner.

...

Na konferenciji za novinare posle dvoipočasovnih razgovora sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS, Tadić je rekao da je postignuta saglasnost o vođenju ekonomske politike, načelima vođenja nacionalne politike u regionu, kao i da će vlada morati da bude sastavljena od onih činilaca koji prihvate te principe.

Tadić je najavio da će za nekoliko dana biti izvesnija situacija u vezi sa formiranjem parlamentarne većine.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je izrazio nadu da će u narednih nekoliko dana SPS-PUPS-JS nastaviti razgovore sa DS-om na najvišem nivou i rekao da je danas postignuta saglasnost o državnim i nacionalnim pitanjima i socijalno-ekonomskom programu.

Dačić je dodao da je danas, takođe, postignuta saglasnost o nekim izazovima koji će čekati svaku vladu koja bude formirana.

"Uz želju i potrebu da se vlada formira što pre, neophodno je da se jasno zna na kojoj je platformi i ko će činiti većinu, odnosno da li većina omogućava stabilnost, da vlada može da ispunjava svoj program", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u narednim danima "vodiće se i svi drugi razgovori sa drugim političkim partijama i poslaničkim grupama koji prethode stvaranju uslova za pravljenje principa koalicionog ugovora".

"Pokušaćemo da sve te poslove obavimo što pre", rekao je Dačić i dodao da koalicije oko DS-a i SPS-a imaju svoj identitet i poglede na raspored političkih snaga.

Dačić je rekao da treba imati u vidu i novu političku realnost nastalu posle drugog kruga predsedničkih izbora.

Lider DS-a Boris Tadić je naveo da su danas dogovoreni osnovni principi ekonomske politike, kao i stavovi o političkim pitanjima vezanim za region, Kosovo, evropsku agendu i očekivanja međunarodnih činilaca kada je reč o Kosovu.

"Postigli smo saglasnost o načelima vođenja politike u regionu, tako da vlada mora biti sastavljena od onih činilaca koji prihvate te principe koalicije čiji bi osnov činile stranke oko DS-a i SPS-a", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo o principima i načelima rada nove vlade, a dogovoreno je da se na nivou nižem od predsednika stranaka vode razgovori o strukturi vlade, ministarstvima i raspodeli nadležnosti i odgovornosti.

"Te razgovore treba završiti što pre kako bismo paralelno išli sa formiranjem parlamentarne većine", rekao je Tadić i izrazio uverenje da se brzo može doći do formiranja većine.

Tadić je kazao će buduća vlada biti socijalno odgovorna, da će nastaviti da sprovodi reforme koje imaju podršku EU, kao i reforme u vezi sa otpočinjanjem pregovora, ali i poručio da će se nova vlada i predsednik Srbije suočiti sa ozbiljnim i velikim iskušenjima kada je u pitanju Kosovo.

Tadić je rekao da je potrebno da se u narednom periodu dovrši tehnički deo pregovora Beograda i Prištine i da se okončaju razgovori o Kosovu na političkim planu.

Novinarima na konferenciji za novinare u sedištu Demokratske stranke u Krunskoj ulici u Beogradu nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Pred novinare nisu izašli lideri PUPS-a i JS-a Jovan Krkobabić i Dragan Marković iako su prisustvovali razgovoru sa DS-om.

Dačić je izjavio danas da, ako ne uspeju pregovori sa Demokratskom strankom, koalicija oko socijalista će početi razgovore sa Srpskom naprednom strankom.

Dačić je rekao juče novinarima da je ta stranka protiv toga da koalicija oko socijalista i demokrate prave vladu samo sa Liberalno demokratskom partijom, bez Ujedinjenih regiona Srbije.

"Ne možemo s njima (LDP) da stvaramo vladu sa 126 poslanika. Mi smo za to da oni budu u vladi, ali ne i da vlada od njih zavisi", rekao je Dačić posle konsultacija s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju nove vlade.

Parlamentarni izbori su održani 6. maja.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
Gaša  13. 06. 2012. 09:40
Kad javno tužilaštvo pokreće istragu protiv organizatora za zločinačko uruživanje radi krađe glasova na izborima? Ovo maltretiranje sa propagandom da Tadić i Dačić formiraju vladu je prešlo svaku meru. Čega god su se se latili u Srbiji njih dvojica su uništili! Bože sačuvaj nas većinske matematike i deobe Srbije kao ratnog plena.
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
23
°C
1004mb
0m/s