Promenite veličinu slova
     
30. avgust 2009. | 20:18 | Izvor: Beta

Raseljeni Srbi obeležili slavu u selu kod Prizrena

PRIZREN - Stotinak raseljenih Srba poreklom iz sela Živinjane kod Prizrena, obeležilo je danas na temeljima razrušene crkve Sveta nedelja seosku slavu.

 

Slavlje je za trenutak bilo prekinuto jer su svečari zatražili od pripadnika nemačkog KFOR-a da provere sporogoreći fitilj za aktiviranje eksploziva nađen u blizini temelja razrušene crkve u selu Živinjane.

Artemije: Obnova crkve iduće sedmice

Pripadnici KFOR-a su posle kraćeg uviđaja rekli agenciji Beta da je reč o starom, bezopasnom, sporogorećem fitilju.

Svečanu liturgiju za oko stotinak raseljenih Srba i dvadesetak gostiju iz sela Sredačke Župe služio je paroh brezovičko-prizrenski Aleksandar Našpalić.

Selo Živinjane razrušeno je 1999. godine posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, a crkva Svete nedelje minirana je i uništena u martovskom nasilju albanskih ekstremista 2004. godine.

Milorad Vučević kazao je agenciji Beta da je dobio blagoslov vladike Artemija i da će obnova crkve početi iduće sedmice.

"Odvojio sam i nešto svojih sredstava, a danas je ovde u selu konstituisan i odbor za obnovu i očekujemo da će vladika Artemije osveštati obnovljenu crkvu na Dan svete nedelje iduće godine i da će u toj novoj crkvi biti obeležena slava", rekao je Vučević koji je u odboru za obnovu crkve.

Povratnik Branislav Stanojević rekao je da je dobro što će početi obnova crkve.

"Naše selo je potpuno razrušeno. Nas sedmoro samoinicijativno vratili smo se avgusta prošle godine. Do danas, međutim, nije započeta obnova niti izgradnja nijedne crkve i kuće za nas povratnike iako je to bilo obećano", rekao je Stojanović agenciji Beta.

On je ukazao da povratnici traže da zajedno sa obnovom crkve iduće sedmice počne i izgradnja kuća za povratnike.

Obećano šest novih tipskih kuća, ali...

Načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić koji je prisustvovao obeležavanju Svete nedelje, naveo je da je kosovsko Ministarstvo za povratak obećalo prošle godine da će za povratnike u tom selu biti izgrađeno šest novih tipskih kuća, ali izgradnja još nije počela.

Budurić je kazao da će od Ministarstva za Kosovo i Metohiju tražiti da i Republika Srbija pomogne izgradnju kuća za povratnike u selu Živinjane.

Raseljeni Srbiju su kazali da bi se mnogi od njih vratili, ali da za to treba da se ispune uslovi. Povratnici navode da je selo Živinjane najstarije srpsko selo u sredačkoj župi.

"Treba da se obnove kuća, da se obezbedi posao za povratnike i da se zaštiti imovina Srba u tom selu", kazao je Momčilo Ilić koji se došao danas da obeleži slavu.

Stotinak raseljenih Srba obeležava seosku slavu kraj dva kontejnera i jedne vikendice gde od prošle godine žive sedmorica povratnika koji čekaju na obnovu razrušenu kuća i crkve.

Ostalih stotinak raseljenih Srba danas će se u pratnji kosovske policije vratiti u centralnu Srbiju.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
iva  24. 09. 2010. 19:17
samo je steta sto se niko nece vratiti
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
22
°C
1001mb
0m/s