Promenite veličinu slova
     
27. januar 2012. | 08:47 → 15:42 | Izvor: Tanjug

Potpisan memorandum o saradnji Srbije i Etiopije

ADIS ABEBA -

Ministri spoljnih poslova Srbije i Etiopije Vuk Jeremić i Hajle Marijam potpisali su danas u Adis Abebi Memorandum o razumevanju ministarstava inostranih poslova, koji će, kako su ocenili, doprineti daljem unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa dveju država.

Ističući značaj redovnih direktnih kontakata predstavnika dva ministarstva, Jeremić je rekao da takve prilike ne treba da budu iskorišćene samo za razmatranje međunarodnih pitanja, već i za razvijanje bilaterane saradnje, koja će, kako je uveren, u narednom periodu biti sve bolja.

"Srećan sam što mogu da koračam stopama naših važnih prethodnika i siguran sam da će naši odnosi u predstojećim godinama nastaviti da se unapređuju", rekao je Jeremić posle potpisivanja memoranduma.

Šef srpske diplomatije je etiopskom kolegi uputio poziv da poseti Srbiju, i konstatovao da dve države imaju veliki potencijal za razvoj saradnje u poljoprivredi, obrazovanju i mnogim drugim poljima.

"Još jednom vam od srca zahvaljujem na solidarnosti Etiopije kada je reč o pitanju koje je za Srbiju veoma važno, a to je pitanje poštovanja međunarodnog prava, mira, bezbednosti i saradnje", kazao je Jeremić.

Etiopski ministar je istakao da danas potpisani dokument ima, ne samo uticaj na bilateralne odnose, već da otvara prostor i za saradnju na regionalnom i globalnom nivou.

"Ovaj sporazum je dokaz zrelosti našeg partnerstva i poverenja koje imamo jedni u druge", zaključio je ministar Hajle Mirijam.

Ministar spoljnih poslova Srbije danas je, na marginama završne sesije Izvršnog saveta Afričke unije u Adis Abebi, imao niz bilateralnih susreta sa predstavnicima afričkih država.

Osim o stavu afričkih država prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije je sa afričkim kolegama razgovarao i o bilateralnim temama, pre svega mogućnostima razvijanja ekonomske saradnje.

Ovogodišnji samit Afričke unije, čija je tema "Podsticanje unutarafričke trgovinske saradnje", pored delegacije Srbije, koja ima status posmatrača u toj organizaciji, pratili su i visoki predstavnici mnogih drugih neafričkih država.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
16
°C
1002mb
1m/s