Promenite veličinu slova
     
16. novembar 2007. | 20:27 | Izvor: Beta

Nepoželjna "tri prsta" u hrvatskopj izbornoj kampanji

ZAGREB - Predsednik Partije podunavskih Srba (PPS) Rade Leskovac izjavio je danas, komentarišući svoje predizborne plakate u Vukovaru, da se njime obratio svojim biračima i da pritom nikoga nije vređao ni napadao.

Predizborni plakati Partije podunavskih Srba, na kojima je Rade Leskovac snimljen s podignuta tri prsta a koji su proteklih dana izlepljeni na više mesta u Vukovaru, izazvali su burne proteste prvo građana Vukovara, a onda i čitave hrvatske javnosti.

Leskovac je za Betu rekao da je fotografija za plakat snimljena neformalno, prilikom jednog njegovog govora u kojem "nije razmišljao o položaju svojih prstiju dok govori" i dodao da mu se čini "da oni koji o tome razumišljaju imaju neki problem" i da nemaju dobre namere.

Na nekoliko mesta Leskovčevi plakati su nalepljeni preko službenih plakata koji objavljuju ovogodišnje obeležavanje "Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991." odnosno 16. godišnjice pada Vukovara, što je građane posebno ogorčilo, nakon čega je taj postupak protumačen kao “još jedna provokacija srpskog dela stanovništva”.

Leskovac je rekao da je "nekome bilo u interesu da se baš taj dan, samo nekoliko dana uoči obeležavanja godišnjice Vukovara, uzbuni javnost".

Predizborna Etička komisija ocenila je juče da plakat Rada Leskovca predstavlja "izazovni gest" koji vređa nacionalni hrvatski osećaj, te ga smatra smatra "neprimerenim i neprihvatljivim", a Koordinacija veteranskih udruženja Domovinskog rata grada Vukovara najavila je da će podneti krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je izlepila sporne plakate Rada Leskovca po Vukovaru.

U kraćem intervjuu televiziji “Nova TV” Leskovac je sinoć nastojao da ublaži svoj postupak, rekavši da je tri prsta pokazao slučajno, "jer voli da gestikulira". Na pitanje da li želi da uputi izvinjenje hrvatskim građanima zbog svog postupka, on je samo rekao da "nije želeo da uvredi Hrvate niti da privuče pažnju šire javnosti, nego samo da uputi poruku svom biračkom telu".

Podeli vest sa prijateljima:
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1010mb
3m/s