Promenite veličinu slova
     
07. april 2013. | 09:46 → 11:53 | Izvor: Tanjug, Novosti

Jeremić: Odbijeni pritisci, debate će biti

BEOGRAD -

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je da su u proteklih mesec dana vršeni snažni pritisci iz određenih centara moći da se odustane od javne rasprave o radu međunarodnih krivičnih sudova u Generalnoj skupštini UN, ali da takvi pritisci nisu urodili plodom.

To se može videti iz visokog odziva država članica i uglednih pojedinaca za učešće u debati na temu "Uloga međunarodnog krivičnog pravosuđa u procesu pomirenja", zakazanoj za 10. april, rekao je Jeremić za današnje Večernje novosti.

Jeremić smatra i da je budućnost međunarodnog krivičnog pravosuđa isuviše važno pitanje da bi se odrekli debate, samo zato što bi nekim akterima bilo neprijatno da čuju kritike.

Beta (Marko Rupena)

Obavestio sam državni vrh o svom stavu

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić napisao je na svom tviter profilu da je državnom vrhu Srbije preneo stav o sporazumu Beograda i Prištine, o kome odluka treba da bude doneta do utorka, 9. aprila.

Jeremić je na Tviteru, odgovarajući na pitanje jednog od pratilaca "šta bi on radio na mestu državnog vrha Srbije budući da je stiuacija teška i da smo sami sebe saterali u ćošak napisao:

"Rekao sam rukovodstvu šta ja mislim o tome. Ali zaista ne ide da sa tim izlazim u javnost, u UN predstavljam državu, ne sebe".

Bivši šef srpski diplomatije i predsedavajući GS UN je na svom Tviter profilu preneo pismo patrijarha Irineja premijeru Ivici Dačiću u kome se, između ostalog, apeluje na državni vrh Srbije da ne izneveri predizborno obećanje i izborno poverenje i da u ovom "burnom i smutnom" vremenu "ni pod kakvim uslovima ne preda, ne izda niti proda Kosovo i Metohiju".

"Rasprava je nesumnjivo izazvala veliko interesovanje u međunarodnoj javnosti. Moguće je da će biti pokušaja da se ona devalvira smanjivanjem nivoa učešća onih koji su prvobitno pozivali na bojkot, ali to neće moći da sakrije činjenicu da je konačni odziv bio masovan", naglasio je Jeremić.

On je kao skandalozno ocenio to što se predsednik Haškog tribunala Teodor Meron nije odazvao pozivu da se pojavi u UN, pod čijim patronatom sud funkcioniše.

Jeremić smatra da je to učinio iz "očiglednog straha da bi mu tu mogla biti postavljena mnogobrojna neugodna pitanja koja se tiču neobjašnjive dužine pritvora za pojedine osumnjičene, neuspešnog programa zaštite svedoka, kontroverznih svedočenja bivših zvaničnika tribunala, od kojih je nekima suđeno za 'verbalni delikt', kada su se usudili da kritikuju njegov rad i mnoga druga".

Jeremić je podsetio i da su neposredan povod za sazivanje ove debate bile šokantne oslobađajuće presude apelacionog veća Haškog tribunala za ratne zločine počinjene u operaciji "Oluja".

"Time je tribunal doveo do paradoksa svoju svrhu postojanja: iako mu je osnovni zadatak bio da odredi individualne krivce za zločine, on nije našao za shodno da bilo koga pozove na odgovornost zbog proterivanja četvrt miliona ljudi iz svojih domova, što niko, pa ni sam tribunal ne spori", ukazao je Jeremić.

On je ocenio da se propuštanjem da se kazne odgovorni za ratne zločine, pojavljuje rizik od prebacivanja kolektivne krivice na čitave narode, što ima porazne posledice po proces pomirenja.

"Činjenica da je Haški tribunal ovakvim odlukama izgubio moralni kredibilitet, ne treba da nas obeshrabri. Debata koju organizujemo treba da posluži kao podsticaj da stalni Međunarodni krivični sud ne ponovi greške Haškog tribunala", poručio je Jeremić.

Bez obzira na bilo čiji izostanak, ono što bude izrečeno u debati 10. aprila biće zavedeno za istoriju kao službeni dokument OUN, koji će biti prosleđen svim članicama, rekao je Jeremić.

On je izrazio uverenje da trajno pomirenje može biti zasnovano samo na istini, kao i na pravednom prosuđivanju krivice i odgovornosti za zlodela.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
9
°C
1009mb
2m/s