Promenite veličinu slova
     
23. jun 2009. | 10:54 | Izvor: Tanjug

Jeremić u Azerbejdžanu: Poznate i priznate granice dveju zemalja

BAKU - Srbija i Azerbejdžan nemaju otvorenih političkih pitanja i međusobno se priznaju u granicama po kojima su ove dve zemlje i primljene u članstvo Ujedinjenih nacija (UN), ocenili su danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Elmar Mamađarov.

Jeremić je zahvalio Azerbejdžanu što je pomogao da Srbija u Generalnoj skupštini UN dobije podršku da se obrati Međunarodnom sudu pravde i pokrene proces dobijanja savetodavnog mišljenja o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

"Verujemo da će Sud odlučiti da se ne može proglasiti nezavisnost od međunarodno priznatih država", rekao je Jeremić i istakao da je međunarodno pravo veoma jasno kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

Pitanja od interesa

Jeremić je u Bakuu, na konferenciji za novinare, istakao da dve države žele da unapređuju i produbljuju saradnju, čemu će doprineti i visoka poseta zvaničnika ove države Srbiji u narednim mesecima.

Iskoristili smo priliku da govorimo o potpisivanju brojnih sporazuma i ugovora između dve države, a prvi ćemo potpisati u septembru u Njujorku, rekao je Jeremić.

On je dodao da je sa Mamađarovim razgovarao o saradnji o pitanjima od obostranog interesa, a koja se tiču poštovanja međunarodnog prava.

Kosovo i Nagorno Karabah

Mamađarov je istakao da je sa Jeremićem razgovarao o odlukama koje se tiču Kosova i Nagorno Karabaha i naglasio da su stavovi dve zemlje o ovim pitanjima - isti.

Ovi konflikti moraju se rešavati na osnovu međunarodnog prava, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i međunarodno priznatih granica, rekao je Mamađarov.

Naše dve zemlje priznaju jedna drugu, istakao je on, u granicama sa kojima su primljene u UN.

Jeremić je razgovarao i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom.

U toku prepodneva Jeremić je položio venac na spomenik prvom predsedniku modernog Azerbejdžana Hajdaru Alijevu, a potom i na spomenik Neznanom junaku, podignut u spomen na sukobe iz 1990. godine, kada se Azerbejdžan osamostalio od SSSR.

Tokom popodneva ga očekuju i sastanci u Mili Medžlisu, parlamentu Azerbejdžana.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
Zoran021  23. 06. 2009. 11:46
Samo ti idi po tim zabitima, a mi smo sve dalje od EU.I ne pričaj više bajke!
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1009mb
2m/s