Promenite veličinu slova
     
04. avgust 2010. | 13:35 | Izvor: Tanjug

"Glas Rusije": Ruski odgovor na nastup britanske diplomatije

MOSKVA -

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin kritikovao je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu neprimereni nastup, bezmalo pretnju, britanskog predstavnika na račun Srbije, izveštava danas radio "Glas Rusije".

Potvrđujući nepromenjivost pozicije Moskve o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, Čurkin je na sinoć održanoj sednici SB o Kosovu, izrazio nedoumicu povodom istupanja zamenika britanskog ambasadora u UN Filipa Parema (Parham), navodi ruski radio.

"Kao odgovor na poziv srpske strane na dijalog, čula se bezmalo pretnja konfrontacijom sa svim zemljama koje su priznale Kosovo. Ne znamo da li je jedna delegacija bila ovlašćena da govori u ime svih tih zemalja", rekao je Čurkin.

"Nadamo se da se većina od njih pridržava umerenih, uravnoteženih pristupa, i da neće sprečavati Prištinu da donese jedino ispravno rešenje u korist dijaloga sa Beogradom. Drugačije Kosovari ne mogu da raspetljaju složeno klupko postojećih problema", rekao je predstavnik Rusije u UN.

"Glas Rusije" navodi da je Parem neadekvatno regovao na istupanje ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića u SB UN, koji je samo pozvao na rešavanje kosovskog pitanja diplomatskim putem, podvlačeći pritom da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Nastavićemo da koristimo sve diplomatske resurse koje poseduje suverena država, kako bismo se suprotstavili pokušajima nasilne promene naših granica u mirnodopskom periodu. Nijedna miroljubiva i ponosna država koja nailazi na takvu pretnju - bilo afrička, evropska, američka ili azijska, bila ona mala ili velika, bogata ili siromašna - ne bi postupala drugačije", preneo je ruski radio reči šefa srpske diplomatije.

Kao odgovor na to britanski diplomata je rekao da "ne može biti nikakvog vraćanja na pregovore ni o pitanju statusa Kosova, ni o pitanju njegovih postojećih granica".

"Svaki pokušaj da se krene tim putem tera Srbiju u konfrontaciju sa onima koji su već priznali Kosovo. Svaki pokušaj podsticanja podele ili pregovora o statusu bio bi suprotan dugoročnim interesima građana i Kosova i Srbije. On može da izazove širu nestabilnost u regionu. Velika Britanija će se odlučno suprotstavljati svim takvim pokušajima", rekao je Parem.

"Glas Rusije" ističe reči Čurkina da Moskva nastavlja da podržava teritorijalnu celovitost Srbije i da je uverena da da je neophodno striktno poštovanje Rezolucije 1.244 SB UN, na čije ukidanje poziva kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni.

"Glas Rusije" navodi da je "pored toga, stalni predstavnik Rusije pri UN stavio do znanja da Kosovo ne može da očekuje na prijem u članstvo UN.

"Odlično ste upoznati i sa pozicijom Rusije. Znate i to po kojoj proceduri se prima u UN: za to je neophodna preporuka SB UN - a odnos snaga u SB vi dobro znate", rekao je Čurkin.

"Glas Rusije" dodaje da Rusija kao jedan od pet stalnih članova SB UN ima pravo veta i u stanju je da u Savetu blokira svaku odluku sa kojom nije saglasna.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 7
 
Naš predsednik  04. 08. 2010. 14:19
Ali g. Tadić kaže naši prijatelji iz EU,normalno je da se građani pitaju a ko je naš prijatelj???
Skubidu  04. 08. 2010. 15:06
Rusija je bila isto "odlucka" kada su boombardovali Srbiju.
Naivni ste vi koji verujete rusima,
Bice da ce oni prodati srbe opet za saku dolara:)
Analiticar  04. 08. 2010. 15:59
1. U slucaju SRBIJE (Kosova) na sceni je politika sile
najmocnijih zemalja ZAPADA. Politika sile, sastoji se u tome, da se jednoj
strani postavljaju "ultimatumi", kao i jasno stavlja do znanja kakve su
moguce "posledice", ako ona to nametnuto resenje ne prihvati. Kada je u
pitanju problem prostora KIM, po prvi put je primenjen "presedan", da
zemlje ZAPADA dodju kao "mirovnjaci", a deluju kao "razbijaci" te iste
drzave
2. Na SRBIMA je da odluce hoce li taj "ultimatum" da prihvate ili ne?
novi sad  04. 08. 2010. 16:13
bravo SKUBIDU to je prava istina i tako je bilo i tako te i biti alji ima dosta naivnih koji veruju u RUSE koji skrivaju najvete lopove i plackase SRBIJE. a mozda i ratne zlocince.kod RUSA je sve mogute.
DIPLOMAT-ANALITICAR  04. 08. 2010. 16:19
MSP DRZAVA KOSOVO NAJ DEMOKRATSKA NA SVETU.
vukasin  04. 08. 2010. 17:04
Vidim komentatore kojima smeta Rusija ovde. Neverovatno, kako su vam sad Rusi, koji su na vasoj strani, veci problem od Amera i vecine EU koji vam rade o glavi? Koja kriza samopouzdanja, identiteta i integriteta. I onda smo mi ostali naivni sto vi verujete onima koji vec 20 godina od Balkana prave laboratoriju, a od Srba pokusne kunice za najopasnije eksperimente. Svasta..
NOVI SAD  04. 08. 2010. 17:27
G. VUKASIN u pravu si to je tvoje misljenje.alji si nesto zaboravio da napises da se u RUSIJI kriju najveti lopovi i pljackasi cak mozda i ratni zlocinci jer je to za tebe normalno.zar tako treba da pomazu prijatelji srbije.
Trenutno stanje
Novi Sad
16
°C
1008mb
1m/s