Promenite veličinu slova
     
26. april 2012. | 08:14 | Izvor: Beta

Formula Evropa i Kosovo nerealna

BEOGRAD -

Obećanja da će Evropa i Kosovo ostati stubovi srpske spoljne politike nerealni su i predstavljaju recikliranje starih ideja namenjenih izbornoj publici, ocenjuju spoljnopolitički analitičari.

Reagujući na jučerašnju izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da će dva ključna diplomatska prioriteta Beograda biti Evropska unija i Kosovo, spoljnopolitički analitičari Vatroslav Vekarić i Bojan al Pinto Brkić izrazili su sumnju da će se kombinacija ta dva cilja održati u realnosti posle izbora.

Političari se u predizbornoj kampaniji radije okreću starim idejama nego što se opredeljuju za rizike i velike zaokrete u politici, kazao je Vekarić u izjavi Radiju Slobodna Evropa.

"Očigledno je da nema novih ideja, situacija je predizborna, tako da nikakvi novi rizici ne dolaze u obzir i jednostavno se ponavlja ono što se ponavljalo i do sada", ocenio je Vekarić.

"Postoji valjda uverenje da je to bila dobra linija. Te izjave i istupi političara, bez obzira s koje strane dolazili, svode se na ono što oni misle da će da prihvati većina građana", kazao je Vekarić i ocenio da je to nerealna koncepcija koja će posle izbora krenuti u "racionalnijem" pravcu.

Pozicija Brisela i stav međunarodne zajednice povodom održavanja srpskih izbora na Kosovu svedoče o tome da Srbija nije preduzela dovoljno diplomatskih koraka za stabilizaciju situacije na Kosovu, ocenio je Bojan al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose.

"Beograd je postigao važne sporazume sa Prištinom i Evropska unija, kao posrednik, očekuje od Beograda dodatni trud da se ti sporazumi i primene", kazao je Brkić.

On je istakao da je indikativna činjenica da Nemačka i Austrija šalju dodatne trupe KFOR-a na Kosovo kao podršku stabilnosti u trenutku održavanja srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora, što upućuje na utisak da se Srbija na neki način vidi kao pretnja stabilnosti Kosova.

"Ako Srbija misli da svojim diplomatskim akcijama kakve za sada vodi unapređuje situaciju na Kosovu i svoje evropske integracije, onda mislim da je neko u velikoj zabludi", smatra Brkić.

Strateški gledano, Srbija ne može da računa da i Evropa i Kosovo mogu da budu njeni spoljnopolitički prioriteti, ocenio je Brkić.

"Srbija verovatno ne može da dugoročno računa sa nekom spoljnopolitickom orijentacijom koja bi se fokusirala na Kosovo, tim pre što počinju važni pregovori sa Evropskom unijom o članstvu", kazao je Brkić.

"Verovatno je da će u nekom trenutku i odbrambeni kurs Srbije sve više zavisiti od odnosa sa NATO, a možda čak bude reči i o članstvu Srbije u toj alijansi, tako da insistiranje na nekom protivljenju bilo Evropskoj uniji bilo NATO u vezi sa Kosovom u dugoročnoj perspektivi deluje veoma neverovatno", zaključio je Brkić.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
19
°C
1009mb
2m/s