Promenite veličinu slova
     
29. januar 2010. | 12:47 | Izvor: Beta, Tanjug

Prvi let ruskog borbenog aviona "Suhoj T-50" - "nevidljivog"

MOSKVA -

"Nevidljivi" ruski borbeni avion, prototip "Suhoj T-50", danas je prvi put poleteo, saopštila je ta kompanija.

Avion Suhoj T-50 danas je leteo 45 minuta iznad fabričkog poligona u gradu Komsomolsk na reci Amur, na Dalekom istoku, rekao je portparol kompanije Suhoj.

Izvor: Beta


Dizajn i specifikacije T-50 držani su u tajnosti, a u današnjem saopštenju dato je nešto više informacija.

Zvaničnici ruskog vazduhoplovstva saopštili su da nova letelica, razvijena u saradnji sa Indijom, ispunjava standarde pete generacije, uključujući i nadzvučnu brzinu.

U saopštenju Suhoja kaže se i da avion ima napredne sposobnosti smanjenja uočljivosti na radarima.

"To pruža značajan napredak u vojnoj efikasnosti", kaže se u saopštenju kompanije, a napredni sistemi olakšavaju letenje i "omogućavaju pilotu da se koncentriše na taktičke zadatke".

Kako podseća AP, Rusija je dve decenije pokušavala da konstruiše borbeni avion takozvane pete generacije koji bi trebalo da predstavlja izazov američkom "F-22 Raptoru". Ovaj tip aviona prvi put je poleteo 1997. godine.

Suhoj T-50 ima domet od 5.500 kilometara, prenele su ruske agencije, dok "F-22 Raptor", prema zvaničnim podacima, ima domet od oko 2.960 kilometara.

Ukoliko prototip T-50, koji, po oceni AP-a, veoma podseća na "Raptor", uđe u proizvodnju, to će biti prvi značajan novi dizajn letelice u postsovjetskoj Rusiji.

Zvaničnici su izrazili nadu da će "T-50" ući u upotrebu 2015. godine.

Putin zadovoljan zbog prvog leta aviona "pete generacije"

Prva partija bombardera pete generacije "Suhoja" treba da bude isporučena Ministarstvu odbrane 2013. godine a 2015. godine da počnu serijske nabavke, najavio je danas ruski premijer Vladimir Putin, izražavajući zadovoljstvo zbog prvog leta tog aviona.

"Ovo je prijatan događaj", rekao je Putin na sednici prezidijuma Vlade, dodajući da je mnogo već učinjeno, ali i da će biti potrebno da se učini još.

"Reč je i o motoru, i o opremi, ali to što je avion u vazduhu, to je veliki korak napred u proizvodnji tog kompleksa", rekao ruski premijer.

Potpredsednik Vlade Sergej Ivanov rekao je da se planira da 2013. Ministarstvu odbrane bude isporučena prva, tzv. instalaciona partija tih aviona, kako bi piloti ruskog vazduhoplovstva počeli da lete na njima.

U avion su ugrađeni novi motori, izrađeni u naučno-proizvodnoj kompaniji "Saturn", navela je ruska agencija Itar-Tas s, prenoseći izjavu generalnog direktora kompanije "Suhoj" Mihaila Pogosjana da je današnji let veliki uspeh ruske nauke i konstruktora.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
BB  09. 02. 2010. 13:04
BRAVO RUSI
Trenutno stanje
Novi Sad
12
°C
1011mb
1m/s