Promenite veličinu slova
     
07. maj 2012. | 12:51 | Izvor: Tanjug

Akupunktura i hipnoza protiv pušenja

MONTREAL -

Akupunktura i hipnoza mogu biti uspešni kod osoba koje žele da prestanu da puše, ukazuje kanadska studija, obavljena na Univerzitetu Mekgil u Montrealu.

Kanadski tim je do ovakvog zaključka došao analizirajući rezutate 14 međunarodnih istraživanja, prenosi Rojters.

Vođa studije Mehdi Tahiri ističe da on i njegove kolege i dalje kao prvo sredstvo za odvikavanje od pušenja savetuju konvencionalni tretman, koji se sastoji od terapije zamene nikotina, uzimanja nekih lekova i bihevioralne psihoterapije.

Međutim, akupunktura i hipnoza mogu da budu isto tako dobri načini da se čovek oslobodi cigareta, pre svega za one koji iz nekog razloga ne žele terapiju lekovima, ističe Tahiri.

Jedna studija iz 2008. godine je pokazala da je posle nekoliko seansi laserske akupunkture 55 odsto od 258 učesnika u roku od šest meseci ostavilo cigarete, dok je u kontrolnoj grupi to uspelo samo četiri odsto ispitanika.

Međutim, bilo je i istraživanja u kojima je uspešnost akupunkture u odvikavanju od pušenja iznosila samo devet odsto.

Kod primene hipnoze, uspešnost terapije se u nekim analiziranim istraživanjima kretala između 20 i 45 odsto, ali u nekim drugim je bila znatno manja.

U svakom slučaju su i dalje otvorena pitanja koliko je seansi akupunkture ili hipnoze potrebno da bi se ostavilo pušenje, kao i koje je tehnike ovih alternativnih terapija najbolje primeniti u tu svrhu.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
Petronije Treci  08. 05. 2012. 01:11
Ako je tacna misao: pusac se postaje autosugestijom, onda je jasno da hipnoza,kao heterosugestija,mora da ide u obrnutom smeru, odnosno ponistavanja ranije donetih odluka i/ili njihove zamene zdravijim autosugestijama.
Mnogo veci problem kod pusaca je odvikavanje od neracionalnog trosenja novaca(na cigarete i duvan).Mozda moze pomoci preporuka da se pusacu dozvoli da ranije koriscenu sumu novaca za duvan usmeri u neke njemu primamljive kupovine.Na primer, ja volim suvenire i po prestanku pusenja imam punu kucu suvenira.Ali, ne pusim.
Pozdrav svima
Trenutno stanje
Novi Sad
15
°C
1002mb
2m/s