Promenite veličinu slova
     
25. decembar 2008. | 17:23 | Izvor:

Božićni cvet - ukras uz jelku

ZAGREB - Božićno drvce ili božićni cvet je upečatljiva biljka, jer svojom žarkocrvenom bojom naspram tamnozelenih listova pristaje uz praznični ambijent.

Cvetovi ove biljke prilično su neupadljivi sa sitnim žutim komuškama i prašnicima u sredini. Ono što ovu biljku čini toliko privlačnom su brakteje ili preobraženi listovi upadljive boje koji okružuju te cvetove.

Mlečike čine veliku skupinu biljaka s rasponom od jednogodišnjih biljaka, zatim trajnica, grmova i drveća, sve do sukulenata, javlja sajt "Vrtlarstvo".

Sve one sadrže mlečni sok ili lateks, koji ističe iz stabljike pri oštećenju ili obrezivanju. Otrovan je i nadražuje osetljivu kožu.

Iz Meksika

Potiče iz Meksika, gde je otkrivena 1834. godine. Na svom prirodnom staništu to je grm koji naraste i do pet metara u visinu.

Sve do 1950. godine ta se biljka teško održavala u kući duže vreme, jer bi listovi otpali čim bi bila izložena suvom vazduhu.

Nova sorta

Razvojem nove sorte iz Kalifornije, koja može podnijeti sobne uslove i mnogo niže temperature od uobičajenih u našim stanovima i kućama, biljka je pridobila mnogo poklonika i svojim žarkim bojama postala neizbežnom pratiljom Božića.

Listovi joj ne otpadaju, a uz malo nege će zadržati intezivne boje brakteja. Do danas su ti varjante poboljšane, u čemu su najviše uspeha postigli oplemenjivači iz već spomenute Kalifornije i Skandinavije.

Razvili su niske sorte u raznim nijansama i kombinacijama bele, bež, ružičaste i crvene boje brakteja, koje su otporne i dugotrajne ljepote.

Cvetanje sledećeg Božića
Problemi oko uzgoja 

Listovi žute, uvijaju se i otpadaju zajedno s cvjetnim glavicama jer je suviše toplo, suvo i pretamno.

Biljka vene i otpadaju listovi jer je preterano zalivate, ili je zemlja suva. Listovi otpadaju zbog preniske temperature ili izloženosti vrućem / hladnom vazduhu.

 Da bi biljka procvetala i sledećeg Božića, pred vama je veliki izazov, ali još veće zadovoljstvo kad gosti ugledaju zdravu i veliku biljku prepunu procvetalih brakteja uz vašu božićnu jelku. Evo što valja učiniti kako bi vam to uspelo.

Kad listovi i brakteje otpadnu nakon cvatnje, biljku podrežite na 10 centimetara visine, smestite na umereno toplo mesto, zaštićeno od sunca i ne zalivajte je idućih mesec do mesec i po dana.

Ponovo zalivati na proleće

Početkom proleća počnite je zalivati, a početkom leta je presadite. Pojavom prvih izboja pojačajte zalivanje i počnite s prihranjivanjem. Između dva zalivanja zemlja se mora polako osušiti.

Od kraja septembra moraćete prilagođavati osvetlenje, jer se cvetni pupovi stvaraju za vreme kratkog dana koji iznosi manje od 10 sati. U vremenskom razdoblju od rane večeri do sledećeg jutra biljku pokrivajte crnom neprovidnom tkaninom.

Potrebno joj je najmanje 14 sati tame. Takav postupak ponavljajte narednih osam nedelja uz odgovarajuće mere nege. Kroz to vreme stvoriće se žarke cvetne brakteje.

Svetlo

Najbolje će joj biti na prirodnom svetlu, a zimi na suncu. Dok rastu, držite ih zaklonjene od direktnog sunčevog svetla.

Izbegavajte blizinu radijatora koji smanjuju vlažnost vazduha. U doba mirovanja temperatura može biti i niža, ali biljka neće preživeti mraz.

Voda

Dok raste i cveta, održavajte zemlju dovoljno vlažnom i ne dopustite isušivanje biljke. Nakon cvatnje zalivajte je samo jedanput nedeljno i održavajte je prilično suvom. Nakon obrezivanja i presađivanja opet pojačajte zalivanje.

Prskajte je svaki dan vodom, po mogućnosti kišnicom, kako bi listovi ostali sveži, ali ne prskajte po braktejama. Stavite u tanjirić lonca kamenčiće i napunite ga vodom, pripazite da dno lonca nije u dodiru s vodom. Izbegavajte promaju.

Kupljena u cvatu biljka neće više rasti te godine. Ako je uspete sačuvati do iduće cvatnje, naglo će porasti za 30 - 46 cm pre nego što se stvore brakteje živopisnih boja. Cveta od kasne jeseni do zime, ponekad i do ranog proleća.
Obrezivanje

U proleće, nakon cvetanja i pre presađivanja obrežite biljku. Kako mleč ne bi curila rezove spalite šibicom, zalijte rez voskom sveće ili ga premažite vatom umočenom u vazelin. Radite u rukavicama, mleč je otrovna.

Mladi izdanci dužine od osam do 10 centimetara sa barem dva para listova i rastućim vrhom lako će se zakoreniti u lončićima ili malom balkonskom plasteniku.

Što se reznice uzmu ranije, to će biljka biti zimi veća, kad joj je i vreme cvetanja. Pogoduje joj klijalište pri temperaturi od 21 °C .

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Slonovo uvo vrlo popularno u svetu
Trenutno stanje
Novi Sad
9
°C
1010mb
2m/s