Promenite veličinu slova
     
18. decembar 2013. | 15:51 | Izvor: Tanjug

Izložba "Živeti u Dunavskoj banovini"

BEOGRAD -

Izložba "Živeti u Dunavskoj banovini" koju organizuju Radio-televizija Srbije i Manual muzej zaboravljenih umetnosti (M.F.A.M) biće otvorena u utorak 24. decembra u Velikoj galeriji RTS-a.

U ovoj jedinstvenoj izložbi iz ciklusa "Stari zanati" biće predstavljeno devet starih zanata koji na jedinstven način oslikavaju život iz 1930-tih na prostoru Kraljevine Jugoslavije, navodi se u saopštenju RTS-a.

Manual (Facebook)

Period postojanja banovina na ovom prostoru u stvari predstavlja poslednju deceniju i kraj monarhije kao državnog uređenja, vremenski uklješten između velike ekonomske krize i Drugog svetskog rata.

Najveći deo fondova M.F.A.M. potiče upravo iz te epohe, a nastao je i korišćen na teritoriji koju je zahvatala Dunavska banovina koju su tada činili Šumadija, Braničevo, Banat, Bačka i Srem.

Uprkos istorijski veoma bogatom periodu namera ove izložbe je da pre svega predstavi upravo svakodnevni život kroz devet zanata i profesija u rekonstruisanim ambijentima tog vremena - život između velikih briga i razbibrige 1930-tih.

Ko su bili berberi, kako je izgledalo zdravstvo, ko se bavio krojačkim zanatom a ko advokaturom, gde su se obućari nazivali šusteri, ko je bio poslednji novosadski sarač, od kada postoji geodetska delatnost....

M.F.A.M. je nastao kao plod dvadesetogodišnjeg istraživanja, prikupljanja i zaštite artefakata starih i umetničkih zanata. Prvih godina prikupljeni predmeti služili su kao inspiracija dizajnerskom timu, ali i kao dekoracija dućana, gradeći na taj način jedinstven i prepoznatljiv zaštitni znak Manualove manufakture, dodaje se u saopštenju.

Vremenom, broj prikupljenih predmeta narasta i danas prevazilazi neverovatnih 150.000 predmeta. Obilje materijala uslovilo je prerastanje kolekcije u specifičan muzej sa neobičnim zbirkama. Pionirska istraživanja u oblasti industrijske arheologije prikupila su veliki broj izložaka.

Tako su nastale jedinstvene zbirke ambalaže i reklamnog materijala, električnih instrumenata i uređaja, pa sve do kompletnih enterijera zanatskih radionica sa inventarom. Svoje mesto ovde su našli razni neobični i bizarni predmeti okupljeni u jedinu zbirku efemerija na ovim prostorima.

Danas M.F.A.M. deluje štiteći preko 10 starih zanata, čuvajući predmete iz prošlih vremena i uspostavljajući uzbudljiv dijalog između nekadašnjeg i budućeg.

Izložba "Živeti u Dunavskoj banovini“ biće otvorena do 31. januara.

Podeli vest sa prijateljima:
   
Trenutno stanje
Novi Sad
12
°C
1012mb
0m/s