Promenite veličinu slova
     
05. maj 2012. | 08:44 | Izvor: Tanjug

Glasanje u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji

BEOGRAD -

Građani Srbije koje žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji danas glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, dok će birači upisani u posebne evidencije u drugim zemljama sveta glasati, kad i Srbija, 6. maja.

...

Za glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima 6. maja otvoreno je 38 biračkih mesta u 22 zemlje, što je duplo manje u odnosu na 2008. godinu.

Birači u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće 6. maja od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Birači u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasaju danas od sedam do 20 sati, takođe, po lokalnom vremenu.

Biračka mesta u Srbiji otvaraju se u nedelju u sedam sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada u Srbiji traje i predizborna tišina.

Za glasanje je, i kada su u pitanju predsednički i kada su u pitanju parlamentarni izbori, odštampano po 7.061.712 glasačkih listića, od čega je 35.133 listića odštampano kao rezerva.

Ukupan broj biračkih mesta u Srbiji i inostranstvu je 8.390, a na njima će moći da glasa 6.770.013 birača.

Građani Srbije izjašnjavaće se u nedelju, 6. maja, o novom šefu države, budućim sazivima republičkog, pokrajinskog i lokalnih parlamenata.

Za mandate u Skupštini Srbije nadmetaće se 18 lista, a za budućeg šefa države 12 kandidata.

Za predsednika, na listiću drap boje, građani će birati između Zorana Stankovića (URS), Vladana Glišića (Dveri), Borisa Tadića, (Koalicija "Izbor za bolji život), Vojislava Koštunice (DS S), Zorana Dragišića (Pokret radnika i seljaka), Jadranke Šešelj (SRS), Muamera Zukorlića (Gr5upa građana), Danice Grujičić (SDS), Ivice Dačića (SPS-PUPS-JS), Čedomira Jovanović (Preokret), Ištvana Pastora (SVM) i Tomislava Nikolića (Pokrenimo Srbiju).

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, građani će na svetlo ružičastim glasačkim listićima zaokruživati jednu od 18 lista koje će učestvovati na izborima.

Prva na glasačkom listiću biće lista "Izbor za bolji život", druga će biti Srpska radikalna stranka, treća "Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić", četvrta je lista koalicije "Preokret" koju predvodi LDP, peta će biti lista koalicije "Pokrenimo Srbiju", koju predvodi SNS, a šesta lista Demokratske stranke Srbije.

Koalicija SPS-PUPS-JS biće sedma na glasačkom listiću, osma će biti lista "Dveri za bolji život", deveta će biti lista Saveza vojvođanskih Mađara, deseta lista "Reformistička stranka - Milan Višnjić", a jedanaesta je lista Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Pokret radnika i seljaka biće 12. na glasačkom listiću, Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković je 13, a koalicija "Sve zajedno: BDZ, GSM, DZH, DZVM - Emir Elfić biće 14. na glasačkom listiću.

Koalicija Albanaca Preševske doline je 15. na listiću za glasanje, Crnogorska partija - Nenad Stevović je 16, 17. je Komunistička partija - Josip Broz, dok je osamnaesto polje namenjeno za stranku - Nijedan od ponuđenih odgovora.

Istog dana građani će birati i poslanike za parlament Vojvodine, koji ima 120 poslanika, a u toj izbornoj trci učestvovaće 14 lista.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
RTV Facebook