Promenite veličinu slova
     
07. maj 2012. | 14:36 → 19:07 | Izvor: Tanjug, RTV

Rezultati lokalnih izbora u Beogradu, Subotici, Nišu...

BEOGRAD, SUBOTICA -

Prema preliminarnim rezultatima na lokalnim izborima u Srbiji naviše glasova u Beogradu i Novom Sadu je osvojila Demokratska stranka, u Nišu Srpska napredna stranka, dok je u Kragujevcu najviše glasova osvojila lista "Veroljub Stevanović - Zajedno za Kragujevac - Ujedinjeni regioni Srbije".

...

Reč je o rezultatima sa 125 od ukupno 196 biračkih mesta u Novom Sadu, precizirali su u GIK-u.

Beograd

Na osnovu obrađenih 11,6 posto biračkih mesta, lista "Izbor za Bolji Beograd - Dragan Đilas" osvojila je 36,14 odsto glasova, odnosno 52 od ukupno 110 mandata u Skupštini Beograda, druga je lista "Pokrenimo Beograd" sa 24,3 odsto, odnosno 35 mandata, a treća koalicija SPS-PUPS-JS sa 9,59 odsto glasova, što je 13 mandata.

Prema podacima Gradske izborne komisije DSS ima podršku 7,59 odsto građana i pripada joj 10 mandata.

Blizu cenzusa je "Preokret" sa 4,88 odsto glasova, dok je SRS dobila 3,77 odsto, Dveri 3,28, a URS 2,81 odsto.

Subotica

Koalicija "Izbor za bolji život - Boris Tadić” u Subotici je osvojila 26,67 odsto glasova, odnosno 20 od 67 mandata u Skupštini grada, saopštila je danas konačne rezultate Gradska izborna komisija.

Sledi Savez vojvođanskih Mađara sa 22,52 odsto (16 mandata), SNS sa 10,80 odsto (osam mandata), Lista za Srbiju (DS S, SRS, SDS) sa 8,30 (šest mandata), Liga socijaldemokrata Vojvodine sa 6,58 (četiri mandata), "Čedomir Jovanović – Preokret" sa 5,93 (četiri mandata) , SPS-PUPS-JS sa 5,87 (četiri mandata).

Ispod cenzusa su URS sa 3,73 odsto, Grupa građana "Solidarnost" sa 1,14 i koalicija "Sve zajedno" sa 0,76 odsto osvojenih glasova.

"Prag" prelaze manjinske stranke - Savez bačkih Bunjevaca sa 2,72 odsto glasova, odnosno dva mandata, Bunjevačka stranka sa 1,71 odsto (jedan mandat), Pokret mađarske nade sa 1,64 (jedan mandat) i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara sa 1,63 odsto (jedan mandat).

U Subotici je u birački spisak upisano 130.954 birača, od kojih je oko 56 odsto njih glasalo na nekom od 109 izbornih mesta.

Zrenjanin

Sa do sada obrađenih 63 biračka mesta na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Zrenjanina, lista "Pokrenimo Zrenjanin" - Tomislav Nikolić, dobila je 29,14, a DS 18,67 odsto glasova, saopštila je Gradska izborna komisija.

Liga socijaldemokrata Vojvodine dobila je 15 odsto glasova, SPS 9,57 odsto, SRS 5,29 odsto, a "prag" je prešao Savez vojvođanskih Mađara sa 3,63 odsto glasova.

Zapadnobački okrug

Prema podacima Gradskog odbora Demokratske stranke, ta stranka je odnela pobedu u Somboru gde je od 61 odbornika, osvojila 17.

Drugoplasirana je Srpska Napredna stranka (SNS) koja je osvjila 11 mandata, a zatim slede URS sa 7, SPS sa 6, DSS sa 5, SPO, Grupa građana "Bolji Sombor" i SRS sa po 4 mandata, SVM je osvojila 2 mandata, dok će DZVM imati jednog odbornika.

Gradska izborna komisija opštine Kula saopštila je da je, na osnovu prebrojanih glasova, od 37 odbornika koliko broji gradska skupština, DS osvojila 9, SNS 7, SPS takođe 7, DSS 6, URS 2 i Preokret 2 odbornička mandata.

Apatinu je ubedljivu pobedu odnela Socijalistička partija Srbije (SPS) koja je od 29 odbornika osvojila 13. Za njom slede DS sa 6, SRS sa 3, Grupa građana "Pokret za Apatin" sa takođe 3 mandata, dok su SVM i SNS osvojili po 2 odbornička mesta.

Kandidat SPS-a u Apatinu za pokrajinski parlament, Živorad Smiljanić, je već u prvom krugu izbora po većinskom sistemu odneo pobedu.

Inđija

Lista okupljena oko Demokratske stranke koju je predvodio predsednik opštine Inđija Goran Ješić pobedila je na lokalnim izborima u toj opštini i od ukupno 37 odborničkih mesta, prema nezvaničnim rezultatima, osvojila 18 mandata.

Kako je saopštila pres služba predsednika opštine, lista "Goran Ješić" dobila je poverenje oko 40 odsto biračkog tela.

Pančevo

Prema podacima gradske izborne komisije, na lokalnim izborima u Pančevu najviše glasova osvojila je Demokratska stranka.

Odmah za njom su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, koje su za mnoge i najveće iznenađenje ovih lokalnih izbora.

Najviše su izgubili radikali koji ovoga puta nisu prešli cenzus, za razliku od prethodnih izbora kada su osvajali najviše odborničkih mesta.

Niš

Na osnovu 115 obrađenih biračkih mesta, od ukupno 173, u Nišu je koalicija "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi SNS osvojila je 21,04 odsto glasova, dok je prati DS sa 18,58 odsto, saopšteno je danas Tanjugu u Gradskoj izbornoj komisiji.

Na izborima za Skupštinu Niša koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 13,96 odsto, URS 13,83, DS S 6,08 i koalicija koju predvodi LDP 5,62 odsto glasova, rekla je predsednica komisije Jasmina Krstić, dodajući da su ispod cenzusa Dveri sa 4,5 odsto, SRS sa 3,88 i reformisti sa 3,40 odsto osvojenih glasova.

Kragujevac

Gradska izborna komisija utvrdila je rezultate izbora za odbornike u Skupštini grada, posle pregledanja materijala sa svih 166 biračkih mesta, prema kojima je najviše glasova osvojila lista "Veroljub Stevanović - Zajedno za Kragujevac - Ujedinjeni regioni Srbije".

Kako se navodi u saopštenju komisije, tokom glasanja nije bilo povrede zakona, niti drugih nepravilnosti koji bi mogli uticati na rezultate izbora.

Stevanovićeva lista je dobila 34.319 glasova od 93.224 građana koji su glasali i u budućem savizu Skupštine grada imaće 37 odbornika, od ukupno 87 koliko će imati gradski parlament.

Na drugom mestu po broju osvojenih glasova je lista Pokrenimo Kragujevac - Tomislav Nikolić sa 16.694 glasova, odnosno 18 mandata, dok će u lokalnom parlamentu 12 odbornika imati lista Izbor za bolji život - Boris Tadić, koja je osvojila 11.676 glasova.

Lista koalicije okupljene oko SPS je na trećem mestu sa 9.193 glasova i imaće 10 odbornika u Skupštini grada, dok će Preokret (LDP i SPO) imati pet odmorničkih mesta, sa osvojenih 5.149 glasova birača.

Pet odborničkih mandata osvojila je i lista Demokratska stranka Srbije -Vojislav Koštunica, kojoj je poverenje dalo 4.864 birača, dok Srpska radikalna stranka nije prošla cenzus, sa 2.717 osvojenih glasova.

Cenzus nisu prošle ni lista Dveri, za koju je glasalo 2.948 birača, Socijaldemokratski savez - Socijaldemokratski pokret - 696, kao i Nova Socijaldemokratija Srbije - Dušan Janjić, koja je dobila 247 glasova.

U Kragujevcu je pravo glasa imao 152.671 birač, od čega je na birački mestima glasalo 92.056, a van biračkih mesta 1.168 građana.

Ukupno je upotrebljeno 91.959 glasačkih listića, od čega je nevažećih 3.456, a važećih 88.503.

Jagodina

Prema nezvaničnim preliminarnim rezultatima, Koalicija "Dragan Marković - Palma JS -SPS-PUPS", u Jagodini je osvojila 66,66 glasova, odnosno 22 odbornička mandata u Gradskoj skupštini.

Gradska skupština Jagodine ima 31 odbornika, a odbornike u njoj će još imati lista "Pokrenimo Jagodinu - SNS" četiri, DS tri i DS S dva mandata, dok cenzus nije prošao URS, izjavio je Tanjugu sekretar Gradske izborne komisije Vladimir Petronijević.

Pomoravlje

U četiri opštine Pomoravskog okruga - Despotovcu, Svilajncu, Paraćinu i Rekovcu najviše mandata dobila je DS.

U Ćupriji, najviše glasova osvojila je lista "Pokrenimo Ćupriju - Tomislav Nikolić SNS", odnosno sedam odborničkih mesta, sledi Grupa građana "Ravanica" sa šest, po pet mandata osvojili su PUPS "Dr Miroslav Stojanović" i Grupa građana "Morava grad", po četiri DS, URS i "Ivica Dačić - SPS,  PUPS, JS", dok je dva mandata osvojila DSS.

Građani Paraćina najviše glasova dali su Demokratskoj stranci - 22, a u Skupštini opštine koja broji 55 odborničkih mesta, odbornike će još imati "Svi za Paraćin" sedam, JS PSG, Pokrenimo Paraćin SNS i "Pajić" po pet i SPS četiri odbornička mandata.

U Despotovcu, Skupština opštine ima 45 odbornika, a najviše je osvojila DS  -22, "Pokrenimo Despotovac SNS" 14, koalicija SPS-PUPS-JS šest i URS tri mandata.

U Svilajncu, DS je osvojila 17 odborničkih mesta, koalicija SPS-PUPS-JS 13, Grupa građana "Pokret za Svilajnac" osam, "Pokrenimo Svilajnac -SNS" šest i DS S tri mandata.

U Rekovcu, najmanjoj i nerazvijenoj opštini u Pomoravskom okrugu, DS je osvojila 10 odborničkih mesta, "SPS Ivica Dačić" šest, po pet "Dragan Marković - Palma JS" i DS S, po tri "Pokrenimo Rekovac - SNS" i Grupa građana "Levač Levču", i dva mandata URS.

Skupština opštine Rekovac broji 33 odbornika.

Užice

U Užicu, lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" osvojila je 28,50 odsto glasova, odnosno 21 odbornički mandat, a na drugom mestu je lista "Pokrenimo Užice -Tomislav Nikolić" sa 20,90 odsto, odnosno 15 mandata, izjavila je Tanjugu predsednik Gradske izborne komisije Mirjana Perović.

Na trećem mestu je lista "Ivica Dačić -SPS-PUPS-JS" sa 14,04 odsto glasova ili 10 odbornika, a slede liste "Pametan izbor Tihomir Petković -Tihi DS S" sa 9,89 odsto i URS - Branislav Mitrović sa 9,56 odsto glasova, odnosno sa po sedam odborničkih mandata.

Iza njih su liste "Čedomir Jovanović - Preokret" sa osvojenih 5,95 odsto glasovo ili sa četiri mandata i "Dveri za život Užica" sa 5,01 odsto glasova, odnosno tri odbornička mandata.

U Užicu cenzus nisu prešli SRS sa 2,53 i Pokret radnika i seljaka sa 3,62 odsto glasova.

Kruševac

Na osnovu obrađena 103 od ukupno 132 biračka mesta u Kruševcu, lokalni "Pokret za promene" dr Branislava Katančevića, čiji je lider nekada bio funkcioner DS, osvojio je najviše glasova u tom gradu - 22,84 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija.

Na drugom mestu nalazi se SNS osvojenih 21,81 odsto, sledi koalicija SPS - JS sa 16,82 odsto, dok je lista "Izbor za bolji život" - Boris Tadić četvrta sa 14,46 odsto, a DS S peti sa osvojenih 7,07 odsto.

Cenzus nisu prešli URS, SRS i Preokret (LDP-SPO).

Novi Pazar

U Novom Pazaru, lista "Evropski Novi Pazar - Rasim Ljajić" osvojila je 32,66 odsto, a Stranka demokratske akcije - Sulejman Ugljnanin 26,31 odsto glasova birača.

Treći je "Sve zajedno Bošnjačke demokratske zajednice - Emir Elfić" sa 19,88 odsto, a slede Koalicija Mirsada Đerleka - SNP i URS sa 7,66 odsto i lista "Pokrenimo Novi Pazar - Tomislav Nikolić" 5,48 odsto.

Ispod cenzusa su "Zajedno za Novi Pazar - SRS, SPS, JS i PUPS" sa osvojenih 4,41 odsto, "Čedomir Jovanović - Preokret" sa 1,86, "Dveri - Za život starog Rasa" sa 1,30 i "Za naš Pazar BNS - Izet Crnišanin" sa 0,43 odsto glasova.

Pčinjski okrug

Prema podacima opštinskih izbornih komisija Pčinjskog okruga, na lokalnim izborima SPS je ostvario ubedljivu pobedu u Vranju i Surdulici, DS S u Bosilegradu, URS u Trgovištu i Demokratska partija Albanaca u Preševu.

SPS je u Vranju osvojio 25,17 odsto glasova, DS 18,10 odsto, a SNS 17,55 odsto, dok je u Surdulici SPS takođe ostvarila ubedljivu pobedu osvojivši 27 od 35 odborničkih mesta u lokalnoj skupštini.

U Bosilegradu je ubedljivu pobedu, veću od 50 odsto, ostvarila DS S koja će u novom sazivu Skupštine opštine imati 19 od 31 odbornika, dok je u opštini Trgovište URS osvojio 35,8 odsto glasova birača.

U opštini Preševo, Demokratska partija Albanaca Ragmi Mustafe osvojila je 41 odsto glasova birača, dok je Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija, dobila poverenje 23 odsto izašlih birača.

U Kuršumliji, lista "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi SNS osvojila je 30,21 odsto glasova, a DS 18,36 odsto, saopštila je izborna komisija.

DSS je osvojila 11,74 odsto glasova, URS 11,05 i kloalicija SPS-PUPS-JS 10,01 odsto glasova, dok su ispod cenzusa ostale Dveri sa 2,48 odsto, radikali sa 2,10 i lista "Preokret - Čedomir Jovanović" sa 2,78 odsto osvojenih glasova.U Novom Pazaru, lista "Evropski Novi Pazar - Rasim Ljajić" osvojila je 32,66 odsto, a Stranka demokratske akcije - Sulejman Ugljnanin 26,31 odsto glasova birača.

Treći je "Sve zajedno Bošnjačke demokratske zajednice - Emir Elfić" sa 19,88 odsto, a slede Koalicija Mirsada Đerleka - SNP i URS sa 7,66 odsto i lista "Pokrenimo Novi Pazar - Tomislav Nikolić" 5,48 odsto.    Ispod cenzusa su "Zajedno za Novi Pazar - SRS, SPS, JS i PUPS" sa osvojenih 4,41 odsto, "Čedomir Jovanović - Preokret" sa 1,86, "Dveri - Za život starog Rasa" sa 1,30 i "Za naš Pazar BNS - Izet Crnišanin" sa 0,43 odsto glasova.

Loznica

Na lokalnim izborima u Loznici najviše glasova je osvojila lokalna koalicija oko URS-a - 30,06 odsto, druga je SNS sa 17,01 odsto, treća DS sa 11,05 odsto, dok je za koaliciju SPS-Socijaldemokratska partija glasalo 10,17 odsto građana, rekao je danas Tanjugu član Gradske izborne komisije Miodrag Dišić.

Prema njegovim rečima, odbornike u lokalnoj skupštini će imati i PUPS koji je osvojio 7,55 odsto glasova, Jedinstvena Srbija sa 6,48 odsto, Grupa građana privrednika i poljoprivrednika sa 5,66 odsto i Liberalno-demokratska partija sa 5,23 odsto glasova.

Srpska radikalna stranka, DS S, Dveri i Komunistička partija su ispod cenzusa, dodao je Dišić.

Član GIK-a Ivko Veselinović rekao je Tanjugu da su na tri biračka mesta na području Loznice učinjena nepravilnost pri evidentiranju glasača jer nisu upisivani u izvode iz biračkih spiskova.

U selu Jarebice taj propust je nastao za predsedničke izbore, a u mestima Jelav i Zajača za parlamentarne, o čijem rešavanju će odlučivati Republička izborna komisija, dok je u sve tri mesne zajednice isti propust učinjen za lokalne izbore, čiju mogućnost ponavljanja će GIK razmotriti večeras, objasnio je Veselinović.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
...
Ristić: Lokalni izbori na KiM nisu ništavni

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić (DSS) izjavio je danas da su lokalni izbori u dve opštine na severu Kosova održani u skladu sa zakonima Srbije i ocenio da ne postoji nijedan osnov...