Promenite veličinu slova
     
30. jun 2011. | 09:42 → 11:35 | Izvor: Srna, RTV

Umro glumac Stevan Gardinovački

NOVI SAD -

Posle kraće i teške bolesti, u Novom Sadu je preminuo Stevan Baja Gardinovački (75), prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

...

Glumačkog barda, kakav je bio Gardinovački, publika je poslednji put aplauzom ispratila sa "dasaka koje život znače" pre nešto više od mesec dana kada je prigodnom besedom otvorio u novosadskom SNP-u 56. Sterijino pozorje.

stevan gardinovackiGardinovački je više od 40 godina bio jedan od vodećih glumaca SNP-a, najstarijeg profesionalnog teatra u Srbiji, a i po odlasku u penziju nastavio je da igra u brojnim predstava svoje matične kuće.

Glumac, koji je plenio pojavom na sceni i van nje, ostaće upamćen po izuzetnim ostvarenjima, kako u pozorištu tako i na filmu, odnosno televiziji.

Poznate su role Gardinovačkog u "Pokondirenoj tikvi", "Rodoljupcima", "Dumanskim tišinama", "Klaustrofobičnoj komediji", "Pokojniku", đenerala Milana Nedića u istoimenoj drami, kao i u predstavi "Bela kafa" u kojoj je za ulogu Jabučila dobio Sterijinu nagradu 1991. godine.

Popularni Baja igrao je i u desetak filmova, kao i u brojnim televizijskim dramama poput "Balkan ekspresa", "Najviše na svetu celom...", "Sva ta ravnica". Za ulogu u filmu Aleksandra Đorđevića "Stići pre svitanja" dobio je "Zlatnu arenu" na nekad čuvenom filmskom festivalu u Puli.

Osim brojnih profesionalnih nagrada, Gardinovački je dobitnik Oktobarske nagrade grada Novog Sada, niza godišnjih nagrada SNP-a, među kojima i najvišeg priznanja svoje matične pozorišne kuće, nagrade "Jovan Đorđević".

Stevan Baja Gardinovački rođen je u Beogradu, a glumačku karijeru počeo je prije pet decenija u subotičkom Narodnom pozorištu. Nastavio je da igra u Zrenjaninu, a stalni angažman u SNP-u dobio je 1969. godine.

Dramski ansambl SNP-a će na početku nove pozorišne sezone odigrati jednu predstavu u čast barda domaćeg glumišta Stevana Gardinovačkog.

Večeras u 22:30, po završetku Vojvođanskog dnevnika, na Prvom programu RTV, pogledajte emisiju "Stevan Baja Gardinovački - slobodni radikal", koju emitujemo u znak sećanja na doajena srpskog glumišta.


Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1011mb
0m/s