Promenite veličinu slova
     
10. april 2011. | 15:51 → 19:45 | Izvor: Beta, Tanjug | Foto: Tanjug

U avionskoj nesreći kod Čačka poginule četiri osobe

ČAČAK -

U teškoj avionskoj nesreći, koja se danas oko 14 sati dogodila u Mrčajevcima kod Čačka, poginule su četiri osobe, od kojih jednoj još nije poznat identitet, izjavila je portparol čačanskog MUP-a Biljana Nastić.

...

Poginuli su pilot i vlasnik aviona "Cesna 172" Milun Vukolić i njegovi saputnici Dragutin Đorem (37) i Boro Ilić (59), obojica iz Mrčajevaca.

Nastić je rekla da su iz aviona izvučena četiri ugljenisana tela, a da identitet jedne osobe još nije utvrđen.

Identitet četvrtog nastradalog će biti poznat posle obdukcije, koja će biti obavljena sutra, kazala je Nastić.

Prema njenim rečima, tela sve četiri žrtve su danas kasno posle podne izvučena iz ostataka aviona i bila su ugljenisana.

Prethodno je MUP, u toku dana, saopštio da su poginule tri osobe.

Kako je saznala agencija Beta, avion je poleteo u 13.35 iz Preljine kod Čačka u panoramsko razgledanje, a srušio se 25 minuta kasnije na poligon nekadašnjeg preduzeća "Šmit" u selu Mrčajevci u čijoj blizini se nalazi više porodičnih kuća.

cesna avionska nesreca

Putnici su nastradali na licu mesta, a prilikom pada avion je zakačio žicu dalekovoda i zapalio se.

Milun Vukolić je bio i vlasnik tog privatnog sportskog aviona.

Kako navode njegovi prijatelji i kolege, on je bio iskusan pilot sa 15-godišnjim stažem.

Za dve godine deset udesa u civilnom vazduhoplovstvu

Pad privatnog aviona "Cesna 172", u kome su poginule četiri osobe, danas kod Mrčajevaca, bio je deseti udes u civilnom vazduhoplovstvu Srbije u ovoj i prošloj godini.

Prethodno je, 7. marta, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", letilica istog tipa, mađarske firme "Cegcentrum", sletela bez izvučenog stajnog trapa, a dva člana posade prošla su bez povreda.

Prema podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u Srbiji je u prethodnoj godini evidentirano osam udesa raznih letilica u kojima je bilo poginulih, teže i lakše povređenih.

Početkom marta, pilot helikoptera firme "Ciklonizacija" iz Novog Sada teško je povređen kod zrenjaninskog aerodroma "Ečka", pošto se za vreme trenažnog leta, na 100 do 200 metara od piste, srušio.

Na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, prilikom trenažnog letenja, 27. marta, pilot helikoptera "hilar UN -12" zadobio je teže povrede kada se njegova letilica srušila sa visine od oko 40 metara.

Pilot helikoptera "gazela SA-341HA", 2. maja, posle poletanja iz sela Krnješevci kod Stare Pazove, stigao je na visinu od dva do tri metra iznad tla kada je došlo do "povećanja sile na cikličnim komandama" letilice.

Pokušaj pilota da "izravna" helikopter povlačenjem ciklične palice ka sebi nije uspeo, a prilikom udesa, jedna osoba je povređena, dok je letilica znatno oštećena.

Na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, 6. juna padobranac je prilikom skoka iz aviona "antonov an-2" teže povređen.

Pilot aviona "pl 12 t-300", 5. jula, nije uspeo da poleti sa letilišta "29. novembar" kod Kikinde, letilica je izletela sa staze, ali u udesu nije bilo povređenih, mada je naneta veća materijalna šteta.

Na aerodromu Lisičji jarak, 4. septembra srušio se sportski avion, tipa "ZLI CDL 526", vlasništvo Aerokluba "Falkons" iz Zrenjanina, a u nesreći su poginuli pilot i njegova saputnica.

Pilot sportskog aviona, 13. novembra, izgubio je kontrolu nad letilicom i pošto je leteo na maloj visini udario je u automobil "golf" u pokretu na putu Šabac - Ruma.

Komisija resornog Direktorata za utvrđivanje uzroka udesa konstatovala je da letilica nije imala nikakve oznake, odnosno da nije bila registrovana, a pilot, koji nije imao letačku dozvolu, lakše je povređen, putnici u "golfu" su prošli bez ozleda.

Na aerodromu u Paraćinu 9. decembra prošle godine, oko 15 sati, zbog iznenadnog pogoršanja vremenskih prilika, srušio se avion "cesna 150", a u udesu je lakše povređen instruktor letenja, dok je učenik ostao nepovređen.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 2
 
Pavle Karajovic  10. 04. 2011. 18:25
Na slici se vidi da je avion izgoreo,posto je zakacio dalekovod.Nisko panoramsko letenje(BRISUCI LET),bez pripreme gde su prepreke,a narocito dalekovodi,dovodi do ovakvik udesa.Pretpostavljam da je ovo jos jedna let koji ne postuje pravila letenja?
Direktorat direkcije vazduhoplovstva Srbije ni do danas nije zvanicno obelodanilo udes sportskog aviona „Zlin“ na sporskom aerpdromu Lisiciji jark, koji se desio Septembra meseca 2010g.Direktorat neka i dalje cuti,neka ne objavljuje javno uzroke udesa ni ne edukujte poluobucene sporske pilote!
Aleksander  11. 04. 2011. 09:41
Direktorat direkcije vazduhoplovstva Srbije je društo nesposobnih pa u svakom pogledu nekompetentni. Pouka je, orijentacija prema inostranstvu u svakom pogledu, a zato je potrebno perfektno znanje svetskih jezika, pa kako to nije slučaj, neobučeni će i dalje stradat. U Srbiji ništa novo, po Hemingveju.
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
34
°C
1011mb
0m/s
RTV Facebook