Promenite veličinu slova
     
30. mart 2013. | 05:10 | Izvor: Tanjug

Životinje u Italiji posećuju bolesne gazde

RIM -

Pravo da posećuju svoje bliske u bolnicama i staračkim domovima uskoro neće imati samo rođaci i prijatelji bolesnih Italijana, već će dozvolu za posete dobiti i domaće životinje koje su se zaželele svojih gazda.

Takav zakon su donele vlasti italijanskog regiona Emilija-Romanja, objavljeno je na Internet strani vesti.ru, pozivajući se na sajt pets.greenstyle.it.

RTV (Vladimir Molnar)

Lorenco Kroče, sudija koji vodi slučajeve, vezane za životinje, rekao je da je njemu i članovima inicijativne grupe koju predvodi bilo potrebno sedam godina da izdejstvuju usvajanje zakona o "četvoronožnim posetiocima". Ta grupacija planira da nastavi rad na proširenju prava životinja.

Lekari podržavaju ideju Kročea i njegovih prijatelja jer, kako tvrde, domaći ljubimci često doprinose ozdravljenju pacijenata, s obzirom da druženje sa njima podiže raspoloženje bolesnika i usađuje im volju za životom.

Lekari u Emiliji-Romanji su napomenuli da će životinje pre susreta sa bolesnim gazdama prolaziti higijenski tretman jer, kako su izjavili, nikakve sanitarne norme u bolnicama ne smeju da budu narušene.

Novi zakon, koji vlasti tog regiona još treba da dorade, postaće prvi korak ka popularizaciji rasprostranjene na Zapadu zooterapije.

U osnovi te terapije leži princip interakcije bolesnika i životinja. U takvom vidu lečenja učestvuju ne samo psi i mačke, već i ptice, konji, delfini i mnogi drugi predstavnici faune.

Podeli vest sa prijateljima:
Trenutno stanje
Novi Sad
14
°C
1008mb
2m/s