Promenite veličinu slova
     
18. maj 2012. | 01:45 | Izvor: Tanjug

Kraljica otkazala kraljici - zbog Gibraltara

MADRID/LONDON -

Španska kraljica Sofija neće doći na proslavu dijamantskog jubileja vladavine Kraljice Elizabete Druge zbog spora Španije i Britanije oko Gibraltara.

Ne bi bilo u redu da kraljica Sofija prisustvuje današnjem ručku u zamku Vindzor, saopštila je španska vlada.

Španski kralj Huan Karlos je već rekao da neće doći na proslavu.

Španski kraljevski par je 1981. godine odbio da prisustvuje venčanju princa Čarlsa i princeze Dajane, jer su planirali da posete Gibraltar tokom medenog meseca.

Velika Britanija i Španija vode spor zbog prava na ribolov oko Gibraltara koji pripada teritoriji Ujedinjenog kraljevstva ali na koji Španija polaže pravo, naveo je Bi-Bi-Si.

Španija protestuje i zbog predstojeće posete princa Edvarda, sina kraljice Elizabete i njegove supruge Sofije Gibraltaru. Princ i vojvotkinja od Veseksa treba da posete tu teritoriju od 11. do 13. juna u okviru proslave 60. godišnjice vladavine kraljice Elizabete.

kraljica jubilej

Španija pretenduje na suverenitet nad Gibraltarom kojim Britanija vlada od 1713. godine na osnovu mirovnog sporazuma iz Utrehta.

Španski kralj Huan Karlos saopštio je još ranije da neće doći na proslavu kraljičinog jubileja. On se oporavlja od prošlomesečne operacije kuka koji je slomio tokom lova na slonove u Bocvani.

karadjordjevici

On i njegova supruga su posebno nezadovoljni jer će britanski vojni orkestar sa Gibraltara svirati na proslavi dijamantskog jubileja, prenela je španska novinska agencija Efe.

Bakingemska palata je odbila da saopšti koji će monarsi prisustvovati ručku, a koji neće, ali Bi-Bi-Si javlja da će princ Albert od Monaka i japanski imperator Akihito biti na svečanosti u zamku Vindzor, privatnoj rezidenciji britanske kraljice.

Potvrđeno je i prisustvo nekih kontroverznih vladara. Ispred hotela Savoj prekjuče su održane demonstracije zbog dolaska kralja Svazilenda Msvatija Trećeg, izloženog kritikama zbog ekstravagantnog životnog stila u zemlji u kojoj većina stanovnika živi u ekstremnoj bedi.

Kralj Bahreina Šeik Hamad bin Isa Al Kalifa će, možda, takođe prisustvovati proslavi uprkos neredima i optužbama za kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Sin kraljice Elizabete i prestolonaslednik Princ Čarls danas će povodom jubileja prirediti svečani banket u Bakingemskoj palati.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1001mb
0m/s