Promenite veličinu slova
     
10. avgust 2010. | 16:15 | Izvor: Tanjug,RTV

Pšenica na Novosadskoj berzi 16 dinara, kukuruz skuplji nego u Budimpešti

NOVI SAD -

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu pšenicom se danas trgovalo po ceni od 16 dinara za kilogram, bez poreza na dodatu vrednost, što je najverovatnije maksimalan iznos posle kojeg bi trebalo da usledi njeno stabilizovanje, izjavio je Tanjugu direktor berze Žarko Galetin.

...

Navodeći da je najviša ovogodišnja cena hlebnog žita dostignuta u ponedeljak i da je za deset odsto viša nego što je bila poslednjeg dana prošle sedmice, on je naglasio da su je "pogurala" dešavanja na svetskom tržištu, nastala obustavom izvoza pšenice iz Rusije.

Zbog rekordno visokih temperatura vazduha i katastrofalnih požara u toj zemlji, povučeno je sa svetskog tržišta 15 miliona tona ruske pšenice što je prouzrokovalo nagli skok cene te žitarice, koji je minule sedmice iznosio i po deset procenata dnevno.

Galetin je istakao da je takvo poskupljenje bilo generisano u prvom redu psihološkim faktorom i dodao da sad već počinje smirivanje cena pšenice, što potvrđuju podaci čikaške berze, na kojoj je sa 306 dolara po toni (5. avgusta) pala na 262 dolara.

Blag pad cene hlebnog žita beleži se i na berzi u Budimpešti, kazao je on i napomenuo da je kod nas pšenica najjevtinija i da će "možda još malo ići iznad 16 dinara i na tom iznosu bi trebalo da se zadrži".

U isto vreme je i berzanska cena kukuruza, "pogurana" dešavanjima na tržištu pšenice, porasla na čak 19 dinara po kilogramu (skuplje nego u Budimpešti a skoro kao na berzi u Parizu) i to je, naglašava Galetin, veoma dobro jer su naši proizvođači i trgovci već ugovorili znatne količine za izvoz.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI