Promenite veličinu slova
     
24. jul 2012. | 13:03 | Izvor: Beta

Poskupljuju cigarete

BEOGRAD -

Cigarete duvanske kompanija Japan tabako internacional (Japan tobacco international - JTI) od sutra će biti skuplje od 10 do 20 dinara po paklici.

Kako su u kompaniji JTI kazali agenciji Beta, razlozi za poskupljenje cigareta su povećanje akcize, inflacija, slabljenje dinara i troškovi sirovina.

Odluka o povećanju cene doneta je na osnovu procene celokupne makroekonomske situacije u Srbiji, kazali su u kompaniji JTI, koja ima fabriku cigareta u Senti.

Paklica "kamela" poskupeće 20 dinara i koštaće 170 dinara, "LD" će koštati 120 dinara, cena "vinston klasika" biće 150 dinara, uz poskupljenje od 20 dinara, a cena cigareta "glamur" biće povećana 10 dinara po paklici i iznosiće 150 dinara.

Cene je 20. jula povećala i duvanska kompanija Filip Moris operejšns ( Philip Moriss Operations) , a poskupljenje je od 27. jula najavila i kompanija Britiš Ameriken tobako ( British American Tobacco - BAT) , koja ima fabriku u Vranju.

Agenciji Beta su u hrvatskoj duvanskoj kompanije TDR kazali da će cene cigareta na srpskom tržištu povećati od 1. avgusta i to od 15 do 20 dinara zbog povećanja akciza u Srbiji. Kako su precizirali, cene najjeftinijih proizvoda biće povećane 15, a skupljih 20 dinara po paklici.

U kompaniji Filip Moris, vlasnici niške fabrike duvana, agenciji Beta su kazali da su cene proizvoda povećali u rasponu od 10 do 20 dinara po paklici, jer dodadašnji nivo cene nije odražavao rast akcize u prethodnom periodu.

"Cenovno prilagođavanje trebalo bi da donese i blag oporavak partnerima kompanije u maloprodaji, jer su i oni trpeli posledice akumuliranja dela fiskalnog tereta", rekla je direktor korporativnih poslova u Filip moris operejšensu Jelena Pavlović.

Nova cena paklice crvenog "marlbora" (Marlboro) je 190 dinara, crvenog i srebrnog "bond strita" 120 dinara, "best boks" ( Best box) košta 130 dinara, a "klasik 100 s" plavi i crveni 130 dinara.

Prema odluci Vlade Srbije, objavljenoj 20. jula u Službenom glasniku minimalna akciza na cigarete povećana je za tri dinara, na 74,21 dinar po paklici. Novi iznos akcize primenjuje se dan nakon objavljivanja u službenom glasniku.

Prosečna ponderisana maloprodajna cena cigareta je 121,22 dinara po paklici, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Fabriku duvana u Srbiji, pored tri najveće svetske kompanije Filip Moris, BAT i JTI, ima i domaća kompanija Monus.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
...
PKS: Najavljeno povećanje akciza na cigarete

Ima najava da će akcize na cigarete u Srbiji u narednom periodu biti povećane, ali se još ne znaju mogući procenti rasta jer će zavisiti od više faktora i odnosa nove vlade prema akciznoj robi,...

RTV Facebook