Promenite veličinu slova
     
24. jul 2012. | 13:03 | Izvor: Beta

Poskupljuju cigarete

BEOGRAD -

Cigarete duvanske kompanija Japan tabako internacional (Japan tobacco international - JTI) od sutra će biti skuplje od 10 do 20 dinara po paklici.

Kako su u kompaniji JTI kazali agenciji Beta, razlozi za poskupljenje cigareta su povećanje akcize, inflacija, slabljenje dinara i troškovi sirovina.

Odluka o povećanju cene doneta je na osnovu procene celokupne makroekonomske situacije u Srbiji, kazali su u kompaniji JTI, koja ima fabriku cigareta u Senti.

Paklica "kamela" poskupeće 20 dinara i koštaće 170 dinara, "LD" će koštati 120 dinara, cena "vinston klasika" biće 150 dinara, uz poskupljenje od 20 dinara, a cena cigareta "glamur" biće povećana 10 dinara po paklici i iznosiće 150 dinara.

Cene je 20. jula povećala i duvanska kompanija Filip Moris operejšns (Philip Moriss Operations), a poskupljenje je od 27. jula najavila i kompanija Britiš Ameriken tobako (British American Tobacco - BAT), koja ima fabriku u Vranju.

Agenciji Beta su u hrvatskoj duvanskoj kompanije TDR kazali da će cene cigareta na srpskom tržištu povećati od 1. avgusta i to od 15 do 20 dinara zbog povećanja akciza u Srbiji. Kako su precizirali, cene najjeftinijih proizvoda biće povećane 15, a skupljih 20 dinara po paklici.

U kompaniji Filip Moris, vlasnici niške fabrike duvana, agenciji Beta su kazali da su cene proizvoda povećali u rasponu od 10 do 20 dinara po paklici, jer dodadašnji nivo cene nije odražavao rast akcize u prethodnom periodu.

"Cenovno prilagođavanje trebalo bi da donese i blag oporavak partnerima kompanije u maloprodaji, jer su i oni trpeli posledice akumuliranja dela fiskalnog tereta", rekla je direktor korporativnih poslova u Filip moris operejšensu Jelena Pavlović.

Nova cena paklice crvenog "marlbora" (Marlboro) je 190 dinara, crvenog i srebrnog "bond strita" 120 dinara, "best boks" (Best box) košta 130 dinara, a "klasik 100 s" plavi i crveni 130 dinara.

Prema odluci Vlade Srbije, objavljenoj 20. jula u Službenom glasniku minimalna akciza na cigarete povećana je za tri dinara, na 74,21 dinar po paklici. Novi iznos akcize primenjuje se dan nakon objavljivanja u službenom glasniku.

Prosečna ponderisana maloprodajna cena cigareta je 121,22 dinara po paklici, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Fabriku duvana u Srbiji, pored tri najveće svetske kompanije Filip Moris, BAT i JTI, ima i domaća kompanija Monus.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
...
PKS: Najavljeno povećanje akciza na cigarete

Ima najava da će akcize na cigarete u Srbiji u narednom periodu biti povećane, ali se još ne znaju mogući procenti rasta jer će zavisiti od više faktora i odnosa nove vlade prema akciznoj robi,...

Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
17
°C
999mb
6m/s
Sportski rezultati
Kursna lista
22. 09. 2014.
EUR
EUR
118.33
GBP
GBP
150.41
USD
USD
92.00
BAM
BAM
60.50
CHF
CHF
97.96
RUB
RUB
2.39
Poslednji komentari
RTV Facebook
RTV Twitter