Promenite veličinu slova
     
14. jun 2010. | 11:59 | Izvor: RTV

Počela žetva ječma

NOVI SAD -

U Vojvodini je počela žetva ječma a ako se nastave temperature iznad 33 stepena i žetva pšenice mogla bi uslediti za nedelju dana, jer zrno ubrzano gubi vlagu, rekao je prof dr Srbislav Denčić sa Novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

 

"Prvi otkosi pali su u Pivnicama, a prosečan rod  iznosi oko 3 tone po hektaru", izjavio je za RTV prof dr Srbislav Denčić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Ukoliko se nastave, kako je rekao, saharske temperature iznad 33 stepena žetva pšenice mogla bi uslediti za nedelju dana, jer zrno ubrzano gubi vlagu.

"A ako se ostvare prognoze meteorologa i dođe do osveženja sa pljuskovima imali bismo julsku žetvu, što je dobro za budući rod .

S obzirom na nikad veće svetske zalihe pšenice koje iznose 200 miliona tona i niske cene hlebnog žita na berzama, ovaj stručnjak za strna žita svetskog glasa prognozira i nisku ovogodišnju otkupnu cenu do 10 dinara za kilogram, što proizvođačima ne pokriva ni osnovne  troškove proizvodnje.

Gostujući u emisiji "Brazde" Radio-televizije Vojvodine, jedan do najvećih i najuspešnijih proizvođača pšenice Pavle Nenadović iz Vognja rekao je da ga po njegovim računicama uz optimalnu agrotehniku i uz prognozirani prinos od 7 tona po hektaru, što je daleko iznad očekivanog proseka u Vojvodini, proizvodnja kilograma pšenice košta 15 eurocenti.

"Već drugu godinu sam na gubitku i jedino što bih preporučio seljacima je da više ne seju pšenicu", kaže Nenadović.

Naglasivši da protekle nedelje nije zabeležen ni jedan sklopljen ugovor o trgovanju pšenicom, direktor Produktne berze Žarko Galetin izjavio je u "Brazdama" da nikada nije bilo toliko nepoznanica uoči žetve hlebnog žita, a najveća je, sa koliko prelaznih zaliha te strateške sirovine raspolaže država.

Barata se brojkom do 500.000 tona što u mnogome obara cenu ovogodišnje, još nepožnjevene pšenice.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI