Promenite veličinu slova
     
14. jun 2010. | 11:59 | Izvor: RTV

Počela žetva ječma

NOVI SAD -

U Vojvodini je počela žetva ječma a ako se nastave temperature iznad 33 stepena i žetva pšenice mogla bi uslediti za nedelju dana, jer zrno ubrzano gubi vlagu, rekao je prof dr Srbislav Denčić sa Novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

 

"Prvi otkosi pali su u Pivnicama, a prosečan rod  iznosi oko 3 tone po hektaru", izjavio je za RTV prof dr Srbislav Denčić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Ukoliko se nastave, kako je rekao, saharske temperature iznad 33 stepena žetva pšenice mogla bi uslediti za nedelju dana, jer zrno ubrzano gubi vlagu.

"A ako se ostvare prognoze meteorologa i dođe do osveženja sa pljuskovima imali bismo julsku žetvu, što je dobro za budući rod .

S obzirom na nikad veće svetske zalihe pšenice koje iznose 200 miliona tona i niske cene hlebnog žita na berzama, ovaj stručnjak za strna žita svetskog glasa prognozira i nisku ovogodišnju otkupnu cenu do 10 dinara za kilogram, što proizvođačima ne pokriva ni osnovne  troškove proizvodnje.

Gostujući u emisiji "Brazde" Radio-televizije Vojvodine, jedan do najvećih i najuspešnijih proizvođača pšenice Pavle Nenadović iz Vognja rekao je da ga po njegovim računicama uz optimalnu agrotehniku i uz prognozirani prinos od 7 tona po hektaru, što je daleko iznad očekivanog proseka u Vojvodini, proizvodnja kilograma pšenice košta 15 eurocenti.

"Već drugu godinu sam na gubitku i jedino što bih preporučio seljacima je da više ne seju pšenicu", kaže Nenadović.

Naglasivši da protekle nedelje nije zabeležen ni jedan sklopljen ugovor o trgovanju pšenicom, direktor Produktne berze Žarko Galetin izjavio je u "Brazdama" da nikada nije bilo toliko nepoznanica uoči žetve hlebnog žita, a najveća je, sa koliko prelaznih zaliha te strateške sirovine raspolaže država.

Barata se brojkom do 500.000 tona što u mnogome obara cenu ovogodišnje, još nepožnjevene pšenice.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
20
°C
1007mb
3m/s
Sportski rezultati
Kursna lista
21. 08. 2014.
EUR
EUR
117.44
GBP
GBP
146.87
USD
USD
88.66
BAM
BAM
60.04
CHF
CHF
96.95
RUB
RUB
2.44
Poslednji komentari
RTV Facebook
RTV Twitter