Promenite veličinu slova
     
04. mart 2008. | 10:19 | Izvor: Tanjug

Novosadska berza: Cena kukuruza u padu

BEOGRAD - Prošlonedeljni promet na Novosadskoj berzi obeležili su pad cene kukuruza i UREE, porast cene KAN-a i stabilnost cena pšenice i NPK đubriva.

Drastičan pad cene veštački sušenog kukuruza je bila najaktuelnija tržišna vest na produktnoj berzi, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Početkom protekle sedmice njegova cena je bila 17,28 dinara po kilogramu sa PDV-om, ili 16 dinara po kilogramu bez PDV-a, da bi do kraja sedmice cena postepeno pala na 15,66 dinara za kilogram sa PDV-om, odnosno 14,50 dinara bez PDV-a.

Nedeljni cenovni ponder ovog artikla od 16,09 dinara po kilogramu sa PDV-om, ili 14,89 dinara po kilogramu bez PDV-a, beleži pad u odnosu na prethodnu nedelju za 4,79 odsto.

Trgovalo se i kukuruzom vlage do 19 odsto, po ceni od 15,66 dinara po kilogramu sa PDV-om ili 14,50 dinara po kilogramu bez PDV-a i taj podatak govori o nedeljnom trendu pada cene kukuruza, s obzirom na to da se po pomenutoj ceni krajem nedelje trgovalo i veštački sušenim kukuruzom JUS kvaliteta.

Pšenica je imala apslolutno stabilnu cenu. Svi poslovi u okviru ukupnog prometa ovim artiklom od 909 tona, zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 24,84 dinara po kilogramu sa PDV-om, odnosno 23 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Prošle sedmice je trgovano svim najzastupljenijim mineralnim đubrivima na našem tržištu, osim AN-a, objavljeno je na sajtu.

Cena NPK đubriva formulacije 15:15:15 (poznatijeg kao tri petnestice) bila je na nivou predhodne nedelje, cena KAN-a zabeležila je porast, dok je cena UREE bila u blažem padu u odnosu na prethodne registrovane cene.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI