Promenite veličinu slova
     
13. februar 2013. | 11:11 | Izvor: Tanjug

Oporavak JAT-a: Otpremnine i nabavka šest novih aviona

BEOGRAD -

Vlada Srbije usvojila je mere za oporavak Jat ervejza, koje predviđaju otpremnine za deo zaposlenih i nabavku šest aviona putem lizinga, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu saobraćaja.

Na osnovu plana kratkoročnih mera, koji je vlada usvojila na jučerašnjoj sednici, predviđena je otpremnina za sve radnike koji žele dobrovoljno da odu iz Jat ervejza, a sredstva za tu namenu trebalo bi da obezbedi Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nacionalni avioprevoznik je u planu za ovu godinu predvideo nabavku na lizing četiri velika aviona Erbas i dva manja aviona ATR, izjavio je pomoćnik ministra saobraćaja Milutin Popović.

On je kazao da plan predviđa i izmenu odnosa sa Jat tehnikom, beogradskim aerodromom Nikola Tesla, keteringom.

Srbija planira, takođe, da aktivira ugovor sa Erbasom iz 1998. godine, ali da se umesto osam kupe četiri aviona, koji bi mogli da stignu u Srbiju tokom 2015.

Mesec dana za rešenje

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je ranije izjavio Tanjugu da bi Jat uskoro mogao da dobije strateškog partnera - aviokompaniju Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"To je jedna od varijanti za Jat, a ukoliko se to ne desi srpski avioprevoznik će svakako biti restrukturiran", rekao je Mrkonjić.

On je rekao da Vlada Srbije pregovara sa Emiratima o aranžmanu sa Etihadom, ali da bi, ako se ne postigne dogovor, u obzir mogle da dođu i druge aviokompanije zainteresovane za Jat.

"Svaki dogovor, ili sa Emiratima ili sa nekom drugom kompanijom iz sveta kao potencijalnim strateškim partnerom - ostaje na snazi. Ako dogovora ne bude, mi nemamo puno vremena da čekamo, i u narednih mesec dana to pitanje moramo dovesti do kraja", naglasio je Mrkonjić.

"Udaja"

On je kazao da će, ako se "Jat ne uda", biti sproveden program za Jat, i da će kada se steknu uslovi biti uključena neka uspešna aviokompanija kao strateški partner.

Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovan je za Jat ervejz, i između dva preduzeća već je dogovorena razmena poslovnih podataka, rečeno je ranije Tanjugu u Jatu.

Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić je izjavio da se sa kompanijom Etihad razgovara o preuzimanju Jata, kao i da će pitanje srpskog avioprevoznika sasvim sigurno biti rešeno ove godine.

Dinkić je rekao da je napravljen kontakt direktora Jata i Etihada, jedne od retkih svetskih kompanija u avio saobraćaju koja je prošle godine ostvarila profit, i da bi zajednička kompanija dala novu energiju, budući da srpski prevoznik ima dobre pilote i odličnu geografsku poziciju, a Etihad avione i dobar pristup nekim drugim tržištima.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI