Promenite veličinu slova
     
22. februar 2009. | 10:15 | Izvor:

Jat raspisao konkurs za dobrovoljni odlazak dela zaposlenih

BEOGRAD - Nacionalni avioprevoznik "Jat ervejz", prema novoj sistematizaciji, mora da smanji broj zaposlenih sa sadašnjih 1.697 na ispod 1.200, zbog čega je raspisao interni konkurs za dobrovoljni odlazak iz kompanije, izjavio je Tanjugu v.d. generalnog direktora i predsednik Upravnog odbora "Jata" Saša Vlaisavljević.

Za godinu staža 300 evra 

Oglas, kojim se pozivaju zaposleni da se prijave na Program rešavanja viška zaposlenih za odlazak iz kompanije uz otpremnine od 300 evra po godini radnog staža, raspisan je 18. februara i procenjuje se da će se uz tu novčanu nadoknadu prijaviti dovoljan broj zaposlenih, kako posle toga ne bi došli u situaciju da se proglasi tehnološki višak, objasnio je Vlaisavljević.

Oglas će trajati samo sedam dana, posle čega će radnici biti upućeni da iskoriste ceo godišnji odmor za ovu godinu, rekao je on i podsetio da je pre 15 meseci, u vreme njegovog postavljanja na mesto direktora, "Jat" imao 1.822 zaposlena, a sada je taj broj smanjen na 1.697.

Vlaisavljević je naglasio da je ovo poslednji put da "Jat" isplaćuje otpremnine za dobrovoljni odlazak iz kompanije. Prema njegovim rečima, procenjuje se da će posle odlaska dela zaposlenih, samo po osnovu mase zarada biti ostvarena ušteda veća od 350.000 evra mesečno, odnosno više od četiri miliona evra na godišnjem nivou.

Vlaisavljević je podsetio da je, pored novca za otpremnine, vlada "Jatu" odobrila pozajmicu od pet miliona evra za revitalizaciju flote, jer je sada šest aviona prizemljeno zbog nedostatka delova i dugova dobavljačima.

"Jat" garantuje vraćanje pozajmice sopstvenom imovinom u inostranstvu u vrednosti većoj od 20 miliona evra, podsetio je on.

"Menadžment je već poslao Vladi Srbije detaljan plan kako i gde će biti potrošen ovaj novac i od izuzetne važnosti je da dobijemo pozajmicu što pre, kako bismo spremni ušli u letnju sezonu", naglasio je Vlaisavljević.

Maksimalno 1200 radnika 

Na pitanje šta će biti preduzeto ukoliko se za dobrovoljan odlazak ne prijavi dovoljno ljudi, on je odgovorio da "Jat" u svakom slučaju mora da smanji broj zaposlenih na ispod 1.200 i "ukoliko se dovoljan broj zaposlenih ne prijavi za program, pristupiće se proglašavanju tehnološkog viška posle usvajanja nove sistematizacije i organizacije".

"U interesu opstanka naše nacionalne kompanije menadžment je doneo nekoliko vrlo teških odluka i čvrsto stoji iza njih", rekao je Vlaisavljević. On je ukazao da posle smanjivanja broja zaposlenih, realizacije programa ušteda, koji menadžment već ostvaruje, potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora sa "Jat tehnikom" na osnovu svetskih standarda, "Jat" ima šansu da već u ovoj godini i s postojećom flotom posluje bez gubitaka."

"Moj način rada je da o svim odlukama obaveštavam i sve reprezentativne sindikate", rekao je Vlaisavljević.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI