Promenite veličinu slova
     
10. novembar 2012. | 00:15 → 10:32 | Izvor: Tanjug

Nikolić odao počast srpskim vojnicima

SOLUN -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je danas na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu počast srpskim vojnicima povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Nakon intoniranja srpske i grčke himne i minuta ćutanja Nikolić je na groblju, gde je sahranjeno preko 20.000 savezničkih vojnika, uključujući 8.500 Srba, položio venac na kojem je pisalo: "Slavom ovenčanim precima" i zapalio sveće.

nikolic zejtilnik

Počast srpskim vojnicima odali su i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjevac i predstavnik grčkog Ministarstva spoljnih poslova Tanos Kocionis.

Nikolić se upisao i u spomen knjigu, gde je napisao:"Uvek kao da je prvi put. Ponosno, časno, viteški, srpski. Pamtićemo večno. Prenećemo deci i njihovoj deci".

Predsednika Srbije je na groblju dočekao deka Đorđe Mihailović, čija porodica već nekoliko decenija brine o tom kompleksu.

nikolic zejtilnik deka djordje

Nakon obilaska srpskog vojničkog groblja u Solunu, Nikolić će posetiti Svetu goru.

Vojničko groblje Zejtinlik

U spomen na poginule vojnike u Prvom svetskom ratu na groblju je podignuta i kapela-crkva, ispod koje se nalazi kripta sa preko 6.000 posmrtnih ostataka srpskih vojnika.

O velikom stradanju srpskih vojnika svedoče i stihovi Vojislava Ilića na ulazu u kapelu: "Blago potomstvu što za njima žali, jer oni behu ponos svome rodu. Blago i njima, jer su slavno pali za Otadžbinu, Kralja i Slobodu".

zejtinlik solun

Delegacija Srbije, koju predvodi Nikolić, sutra će na ostrvu Vido učestvovati na komemorativnoj ceremoniji u Memorijalnom centru i položiti venc u "Plavu grobnicu".

Kako je najavljeno, delegacija će posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar novoustanovljeni je praznik u Srbiji, a ove godine će biti prvi put obeležen, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Prvi Svetski rat, čiji je neposredni povod bio ubistvo austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, koje je na Vidovdan 1914. izvršio Gavrilo Princip, završen je četiri godine kasnije, potpisivanjem Versajskog mira 28. juna.

Posle briljantnih pobeda nad austrougarsko-nemačkom vojskom tokom 1914. i 1915. godine, srpska vojska i deo naroda su počeli povlačenje pred nadmoćnijim neprijateljem.

Prebacujući se po snegu i ledu preko vrleti Albanije, gde ih je lokalno stanovništvo dočekivalo mržnjom i plotunima, gladni i iznemogli stradalnici hrlili su ka Grčkoj.

Prve kolone Srba zakoračile su na Krf 18. januara 1916. godine, a došli su, dugo čekanim, savezničkim brodovima iz albanske luke Valone, odakle će do 21. februara biti prebačeno ukupno 151.828 vojnika i civila.

Mnogi iz duge kolone stradalnika, međutim, nisu dočekali spas - na "putu smrti" ih je ostalo više od 240.000.

svetski rat krf albanija

Dolaskom na Krf, koji su Srbi nazvali "ostrvo spasa", nisu prestala umiranja - smrt je dnevno kosila oko 300 ljudi.

Zbog velikog umiranja, Srbi su, osim u grčkoj zemlji, bili sahranjivani i u "plavoj grobnici", odnosno potapani u Jonsko more, a računa se da je na 27 vojničkih grobalja na ostrvu Krfu, na ostrvu Vido i u moru sahranjeno više od 10.000 srpskih vojnika i regruta.

Na Vidu je 1936. godine podignut veliki mauzolej kosturnica, u kojoj leže kosti srpskih vojnika sa Vida i vojničkih grobova iz osam savezničkih logora sa Krfa.

Oporavak vojske na Krfu, gde su bili i srpski parlament i vlada, bio je veoma brz, razvijen je socijalni, kulturni i zabavni život, izlazili su srpski listovi, najmlađi su krenuli u škole, a vojska se oporavljala i pripremala za proboj Solunskog fronta.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije.

Prvi Svetski rat, čiji je neposredni povod bio ubistvo austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, koje je na Vidovdan 1914. izvršio Gavrilo Princip, završen je četiri godine kasnije, potpisivanjem Versajskog mira 28. juna.

Nikolić je posetu Grčkoj započeo juče, na poziv predsednika te zemlje Karolosa Papuljasa, a razgovarao je sa državnim vrhom te zemlje, kao i sa predstavnicima grčke privrede.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
hmmm  10. 11. 2012. 09:27
Cast je doci i odati postu pravim Srbima,
Da se ja pitam uveo bih obavezu vrednovanja cast i kodeks vodecih politicara Srbije kao i i ostalih politicara ex Jugoslavije regiona.

Tada bi se pokazalo da dobar deo njih nema dovoljni nivo ni casti ni postenja u sebi ni kao politicar ni covek da se kvalifikuje i dopusti im se da budu posetilac svetog Srpskog groblja u Solunu

Slava svim palim plemenitim pravim Srbima u 1 svetskom ratu.

Zeljno ocekujem da dodju prave i istinske vodje Srbije i stvore federaciju sa Rusijom,jaku i celovitu Srbiju i trajno oslobode porobljenu juznu Srbiju od okupatora,albanskih terorista i domacih izdajnika.

Nikada u EU !
Trenutno stanje
Novi Sad
16
°C
1007mb
0m/s