Promenite veličinu slova
     
01. avgust 2010. | 14:32 | Izvor: FoNet | Foto: FoNet

Vojni otpad - zarada za dopunu budžeta

BEOGRAD -

Prihodima od prodaje rashodovanih, nepotrebnih sredstava i opreme koje ostvare dva vojna otpada, budžet Ministarstva odbrane Srbije godišnje se "popuni" iznosom od 100 do 200 miliona dinara, izjavio je FoNetu upravnik Prvog Sabirno prodajnog centra Vojske Srbije major Miroslav Vuković.

On je rekao da beogradski Sabirno prodajni centar, koji se nalazi u Kneževcu, ostvari dnevni prihod od maloprodaje između 50 i 100 hiljada dinara, pa Vojska ima finansijsku korist od rashodovane opreme, koja se prodaje po izuzetno niskim i povoljnim cenama.

Do deset puta više

Na licitacijama, kojih bude tri ili četiri godišnje, prodaju se veća rashodovana i sredstva za koje je procenjeno da su nepotrebna, kao što su kamioni, terenska vozila, inžinjerijske i druge mašine.

Na svakoj od licitacija, prema rečima Vukovića, postigne se prihod od 15 do 20 miliona dinara, zavisno od broja sredstava koja se prodaju.

"Tu ima ekstremnih vrednosti. Mi, recimo, procenimo neko zastarelo sredstvo na 20 do 30 hiljada dinara, a na licitaciji ono postigne cenu od 100 , 200 ili 300 hiljada dinara. To uzimaju najviše kolekcionari", naveo je Vuković.

Prema rečima Vukovića, najviše cene postižu najstarija vozila, poput popularne "Kampanjole" (Zastava AR-55), koja je odavno izbačena iz upotrebe, dok je kuriozitet kamion "Džems" iz 1942. godine, koji je prodat za 130 hiljada  dinara, daleko iznad realne cene.

Pre nekoliko meseci, dodao je Vuković, motor "Motoguci" koji je služio za pratnju prilikom poseta stranih državnika i odavno je van upotrebe, pa za njega nema ni rezervnih delova, prodat je za skoro 70 hiljada  dinara.

Plati i nosi

Najatraktivniji segment prodaje u Sabirno prodajnim centrima, što je zvanični naziv za vojne otpade, jeste maloprodaja, kada kupci dođu, izaberu šta im treba, plate i nose, i tu je uvek dobra poseta, iako je sezona godišnjih odmora.

Prodaju se, po vrlo primamljivim cenama, razni delovi vojničkih uniformi, opreme, sitnih tehničkih sredstava, medicinski aparati, dušeci, kreveti, vreće za spavanje, tovarne kuhinje, za šta se građanima, prilikom kupovine, izdaju računi.Kolekcionari i filmadžije

Vuković ističe dobru prodaju maskirnih prsluka, koji se prodaju i potpuno novi i nekorišćeni, po ceni od samo 413 dinara i najviše ih uzimaju lovci i poljoprivrednici.

On je primetio da na vojni otpad dolazi dosta kolekcionara, a veliki kupci su i filmske ekipe, strane i domaće, koje za relativno malo novca kupuju opremu i uniforme.

Rekvizite za film "Koriolan" na vojnom otpadu u Kneževcu kupio je čuveni glumac Ralf Fajns, tu su pazarile i ekipe filmova "Turneja" i "Sveti Georgije ubiva aždahu", a nedavno i projekat "Miris kiše na Balkanu".

Na vojnim otpadima, a pored Beograda, drugi je u Nišu, prodaje se sve što je rashodovano, osim naoružanja, municije, minsko eksplozivnih sredstava, opasnih materija i otpada od plemenitih metala.

Podeli vest sa prijateljima:
Komentari
Broj komentara 8
 
Marko  01. 08. 2010. 16:21
haha, ovo sto je na slici je u boljem stanju nego ono sto sam ja dobio u kasarni kao "B" komplet.
Jelena  01. 08. 2010. 17:31
Pa i nije neka prodaja obzirom koliko milijardi je otišlo na opremu koja se sada krčmi na sitno.
Ukidanje vojske teče i dalje da ne bi smetala NATO-u.
MILAN  07. 11. 2010. 21:52
JEL MOZE NEKO DA MI KAZE GDE JE NAJBOLJI VOJNI OTPAD U BEOGRADU I ULICU U KOJOJ SE NALAZI.HVALA UNAPRED
Leonardo  15. 03. 2011. 14:54
Ima li gde u Beogradu vojni otpad
pera-ložač  18. 03. 2011. 00:31
Gospodine majore to su price za malu decu. Bio sam vise puta na tom otpadu dok je bio u Zemunu i sada u skorije vreme sam svracao vise puta u Knezevac. Mogu Vam reci da nije lepo sto se tako rasprodaje ta vojna imovina. Da taj novac sav ide ministarstvu odbrane bilo bi lepo,nego glavni deo tog kolaca uzmu zaposleni u Vasoj ustanovi jer rasprodaju robu pre nego sto izadje u magacin. Zapazio sam tamo dosta lepih stvari i zbog njih dolazio vise puta ne bi li to legalno kupio medjutim to se nikad nije pojavilo u prodavnici a LJudi zaposleni kod Vas jos su i vojna lica to javno prodaju poraznim oglasima pun je limundo sajt samo jednog coveka koji radi kod vas a zivi u Loznici samo kliknite ovde i videcetea ima takvih primera koliko hocete http://www.limundo.com/kupovina/Tehnika/Radio-uredjaji/Radio-uredjaji/RT-320-L-Transmitter-receiver-radio-sa-generatorom/2457236 isto tako saj Radista pa sajt DR militari Da i ne govorim o tome kako se bogate pojedinci sto drze otpade vojnih radio stanica Zvizdar,Guli Guli. pa Kraljevo Paracin, Nis pa sad najnoviji na Fruskoj Gori te radio stanice bi trebalo da se unistavaju a ne da se prodaju na kilo otpadima a oni posle preprodaju odokativno. Kamioni radio stanica ispravnih se do sada tako prodalo.
misko  13. 08. 2011. 04:28
Jel zna neko mozda broj telefona SPC u Kneževcu (Vojni otpad)?
Ljiljana  08. 03. 2013. 19:41
Htela bih da kupim generator za proizvodnju struje za domacinstvo.
Da li se to moze naci na vojnom otpadu i po kojoj ceni ?
vojnik  05. 05. 2014. 14:52
Daj bre vise hoce li mi neko dati adresu vojnog otpada u Beogradu !!!!!!!
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
24
°C
1004mb
0m/s