Promenite veličinu slova
     
07. april 2012. | 09:58 → 10:08 | Izvor: Tanjug, FoNet

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

BEOGRAD, VATIKAN, PODGORICA -

Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Uskrs, praznik kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće. Tim povodom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je misu u Crkvi Krista Kralja u Beogradu.

...

Pričešćem i blagosiljanjem uskršnjih jela sinoć je završeno bdenje i misa koju je u katedrali Blažene device Marije predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Hočevar je čestitao svim vernicima, koji danas slave Uskrs, kao i onima koji taj praznik slave poštujući Julijanski kalendar. Takođe se zahvalio svim predstavnicima vlasti i predstavnicima verskih zajednica i crkava na upućenim čestitkama.

Misi su, pored velikog broja verenika, prisustvovali ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

uskrsnja misa wide

Crkve i vernici koji poštuju novi Gregorijanski kalendar, sutra slave Uskrs. Crkve i vernici koji se upravljaju po starom, Julijanskom kalendaru Uskrs slave sedam dana kasnije, 15. aprila.

Beogradski nadbiskup Hočevar pozvao je u Uskršnjoj poslanici vernike da širom otvore vrata svoga bića, porodice i celokupne crkvene i društvene zajednice.

"Srdačno vas pozdravljam u neizmernoj radosti i beskrajnoj težnji da ovih dana budemo jedno samo srce i jedna samo duša", rekao je Hočevar, istakavši da je Sveta tajna koja se slavi "veličanstvena i bitna" za svakoga.

Ona, dodao je, snažno usmerava našu sadašnost, najdublje osmišljava našu budućnost i zajedno nas vodi posebnom i sudbonosnom životnom ispitu.

"Braćo i sestre, ovog Uskrsa želim nenadmašni bljesak uzvišenog života. Neka vam je srećan i blagoslovljen. Gospodar života neka prodre u sve pore vašeg dana i trajno po vama deluje u današnjem svetu", poručio je nadbiskup.

uskrsnja misa 2012 wide

Papa Pozvao Na Mir

Papa Benedikt XVI pozvao je danas vernike širom sveta na mir i poštovanje ljudskih prava, posebno na Bliskom istoku gde traju borbe, kao i na proces pomirenja.

"Neka uskrsli Hrist daruje nadi Bliskom istoku kako bi sve etničke, kulturne i verske grupe u tom delu sveta sarađivale na opštem dobru i poštovanju ljudskih prava", rekao je papa čestitajući Uskrs na 65 jezika Urbi et Orbi (Gradu i svetu) sa Trga sv. Petra u Vatikanu.

Rimokatolički poglavar je posebno pozvao na prekid krvoprolića u Siriji i početak dijaloga u toj zemlji.

"Brojne izbeglice iz te države kojima je potrebna humanitarna pomoć, treba da naiđu na dobrodošlicu i solidarnost i da im se olakšaju brojne patnje", istakao je Benedikt XVI.

Uskršnja poruka neka ohrabri irački narod da ne žali napore na putu postizanja stabilnosti i razvoja.

 


U svetoj zemlji, navodi papa, Izraelci i Palestinci neka smognu snage i krenu u novi proces pomirenja.

Benedikt XVI moli se i za stanovništvo u Africi, i poziva ih da ne posustaju u teškim vremenima.

"Pozivam na pomirenje građana Sudana i Južni Sudan, u Maliju, Nigeriji. Neka uskršnja radost podstakne volju za izgradnju miroljubivog društva", zaključio je Benedikt XVI.

Porodica u kojoj se jednako obeležavaju oba Vaskrsa

Centralna misa u Vojvodini, održana je u crkvi Bezgrešne device Marije u Bačkoj Topoli.

Čestitajući vernicima Uskrs, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić još jednom je ukazao na značaj očuvanja multikulturalnog duha pokrajine.

"Svakog praznika Vojvodina pokazuje svoju jedinstvenost, jer zajedno praznuju Mađari, Srbi, Slovaci, Rusini", rekao je Pajtić i dodao da pokrajina tako pokazuje kako možemo živeti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

Ekipu Dnevnika Radio-televizije Vojvodine ugostila je porodica Karan iz Temerina, u kojoj se jednako obeležavaju oba Vaskrsa, već punih 37 godina.

 

 

Hiljade hrišsćana slavi Uksrs u Jerusalimu

Hiljade hrišćanskih vernika i hodočasnika slave danas Uskrs u Jerusalimu procesijama i molitvama.

Uskršnjoj misi u drevnoj crkvi Hristovog groba, podignutoj na mestu gde je, prema hrišćanskom verovanju, Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo, svestenstvo u belim i zlatnim odorama služilo je misu.

Italijanski premijer Mario Monti, koji je došao u crkvu u okviru privatne posete, pridružio se masi vernika, preneo je AP. On se rukovao s hodočašnicima i razgovarao s kaluđerima u jerusalimskom starom gradu. 

Nadomak zidina starog grada oko 350 ljudi je pevalo u takozvanoj grobnici u bašti, gde oni veruju da je Isus sahranjen.

Proslavom Uskrsa završava se obeležavanje svete nedelje, koja je sećanje na razapinjanje i vraćanje u život Isusa.

Istočne pravoslavne crkve slave danas Cveti, dolazak Isusa u Jerusalim, a Uskrs sledeće nedelje.

U Svetoj zemlji živi oko 110.000 hrišćana Arapa, uz hiljade hrišćana stranih radnika, azilanata i imigranata iz bivšeg SSSR-a. Njima se na proslavi hrišćanskih praznika pridružuju hodočasnici.

Ove godine se Uskrs poklapa s proslavom jevrejske Pashe koja traje osam dana, a počela je u petak sa zalaskom sunca tradicionalnom večerom - seder .

Tokom celog praznika - sećanja na egzodus Jevreja iz egipatskog ropstva, vernici jedu beskvasni hleb - maces.

Mise u katoličkim crkvama u Crnoj Gori

U katoličkim crkvama u Crnoj Gori jutros su održane uskršnje mise, a po tradiciji, najsvečanije je bilo u Katedrali Svetog Tripuna u Kotoru.

Katoličkim vernicima uskršnje poslanice su uputili nadbiskup barski Zef Gaši i biskup kotorski Ilija Janjić, a najviši zvaničnici Crne Gore čestitali su Uskrs.

Nadbiskup barski poručio je da je Hristovo uskrsnuće "izvor našeg budućeg uskrsnuća".

"U očekivanju tog ispunjenja, Uskrs i Hrist žive u srcu svojih vernika", rekao je Gaši.

Biskup kotorski Ilija Janjić je poručio da vernici ne treba da dopuste da njihova vera oslabi, poput Jude i drugih koji su pogazili svoje poslanje.

"Svako je kovač svoje sreće, apostoli nisu krenuli za Judom, nego za Hristom Raspetim, neustrašivo svedočeći da su Krstom Hristovim ojačani na putu do pobede , pa i onda kad bi tu pobedu morali zapečatiti vlastitom krvlju", piše u uskršnjoj poslanici biskupa kotorskog.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 2
 
novosadjanin  08. 04. 2012. 14:55
Prvo srecan Uskrs svima koji ga slave.

Nije dobar naslov, a ni pocetak, a ni deo teksta.

Sve pavoslavne crkve slave u isto vreme Vaskrs, znaci sledece nedelje slave i Srpska i Bugarska i Rumunska i Grcka crkva Vaskrs, iako se ravnaju po Gregorijanskom kalendaru.

Dakle nije dobro receno da danas slave oni koji postuju Gregorijanski kalendar, a da 15.04.2012. slave oni koji postuju Julinski kalendar, jer to nije istina.
Србољуб  08. 04. 2012. 22:00
Није ово прослава Васкрса по "грегоријанском календару", јер Васкрс нема везе са "календаром" као фиксним датумом већ са прорачуном!, то се по католичком начину прорачунавања празнује овај покретни празник сада! А права истина лежи у математици и увек је на "крају" који детерминише исправан и тачан резулатат, стога или знаш да прорачунаш или незнаш!! Зато мислим да је ово намерно (ипак је сада 21.век па да се као незна зашто је датум Васкрса увек покретан) погрешно наведено, а зашто?
Trenutno stanje
Novi Sad
10
°C
1006mb
6m/s