Promenite veličinu slova
     
29. decembar 2009. | 11:02 | Izvor: Tanjug

Šta vozačima treba za put u Mađarsku, Bugarsku i Sloveniju

BEOGRAD -

Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je vozače o opštim uslovima (u skladu sa odlukom o viznoj liberalizaciji EU), koja vozila iz Srbije moraju da ispunjavaju da bi ušla u Mađarsku, Bugarsku i Sloveniju

U Mađarskoj samo tehnički ispravna motorna vozila sa odgovarajućom opremom mogu da učestvuju u saobraćaju, navodi se u saopštenju.

Precizira se da se na graničnom prelazu ne vrši kontrola tehničke ispravnosti putničkih vozila, osim ako se posumnja u neispravnost vozila dok je kontrola učestala za teretna vozila, kao i posedovanje opreme, pošto su predviđene visoke kazne.

Aparat za gašenje požara je obavezan za sva vozila teža od 3.500 kilograma, poljoprivredna vozila, autobuse i vozila kojim se prevoze opasne materije.

Fluorescentni prsluk obavezan za pešake

Pribor prve pomoći - tipa "A" treba da poseduju motocikli, tipa "B" putnička, teretna i poljoprivredna vozila, tipa "C" autobusi, odnosno vozila kojim se prevozi više od 10 putnika.

Prema novom mađarskom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji stupa na snagu prvog januara 2010. sva vozila moraju imati pribor prve pomoći prema standardima i propisima EU, navodi MUP.

Tu spadaju rezervne sijalice i komplet osigurača, koje su obavezan deo opreme, osim za vozila na kojima se zamena sijalica može obaviti samo u servisu.

Trougao je obavezan deo opreme za sva vozila, osim za motocikle dok fluorescentni prsluk nije obavezan deo opreme, navodi se u saopštenju.

Istovremeno se upozorava da prema mađarskim zakonskim propisima svi koji se van naseljenog mesta kreću ili zadržavaju na putu, parkinzima pored puteva noću ili u uslovima smanjene vidljivosti, moraju imati takve prsluke.

Klin, odnosno podmetač za točak spada u obaveznu opremu za sva vozila teža od 3.500 kilograma, dodaje MUP.

Za Sloveniju međunarodna dozvola nije obavezna

Navodi se i da vozila koja učestvuju u saobraćaju na putevima u Bugarskoj moraju biti tehnički ispravna i da poseduju sledeću opremu:

prsluk, protivpožarni aparat, zimsku opremu i rezervne sijalice dok pneumatici moraju biti u skladu sa godišnjim dobom.

Pored obavezne tehničke ispravnosti motornog vozila, tokom boravka u Sloveniji, potrebno je da vozač poseduje važeću saobraćajnu dozvolu, vozačku dozvolu Srbije i međunarodno osiguranje, odnosno zelenu kartu.

Za Sloveniju nije obavezna međunarodna vozačka dozvola, navodi se u saopštenju i dodaje da je, ukoliko vozilom upravlja "treće lice" potrebno da ono poseduje ovlašćenje za upravljanje vozilom u inostranstvu.

U vozilu treba da se nalazi fluorescentni prsluk i oprema za prvu pomoć, na vozilu nalepnica sa oznakom Srbije, dok protivpožarni aparat ne spada u obaveznu opremu, ističe MUP ukazujući da svetla na automobilu treba da budu uključena za vreme vožnje.

 Vinjeta za sedam dana 15 evra, za mesec dana 30 evra

 Zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. marta i podrazumeva zimske pneumatike odgovarajućeg profila za to vozilo, ili letnje pneumatike i lance za sneg u vozilu.

Za upravljanje vozilom autoputem potrebno je kupiti vinjetu, čija je cena za sedam dana 15 evra, mesec dana 30 evra i godinu dana 95 evra, navodi se u saopštenju i dodaje da se vinjeta može kupiti na graničnom prelazu, benzinskoj pumpi ili kiosku.

Ukoliko se, pri ulasku u Sloveniju, na graničnom prelazu utvrdi neki od razloga za odbijanje ulaska, po otklanjanju razloga zadržavanja, vozilom se nesmetano može ući u tu državu, dodaje MUP.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 2
 
Vlajko  12. 01. 2010. 22:50
Imam dvojno državljansstvo Srbije i BiH.Putujem u Bugarsku na skijanje.Koristim Srbijanski pasoš i Bosansko auto,sa bosanskm dokumentima.Mogu li normalno da pređem u Bugarsku
Nebojsa  03. 03. 2011. 14:59
@Vlajko Vlajko, kako se da videti iz prilozenog malo je sta normalno kod tebe pa kako ocekujes normalan prelaz kad su bugari jos komplikovaniji od tebe
1
0
Tatjana  04. 07. 2010. 21:36
Koliko kosta vinjeta za Bugarsku
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
25
°C
1009mb
1m/s
RTV Facebook