Promenite veličinu slova
     
26. oktobar 2007. | 13:18 | Izvor: Beta

Rehabilitovan Slobodan Jovanović

BEOGRAD - Jedan od vodećih srpskih intelektualaca Slobodan Jovanović, koji je presudom Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ 1946 osuđen na 20 godina zatvora, gubitak političkih i građanskih prava, konfiskaciju imovine i gubitak državljanstva, rehabilitovan odlukom Okružnog suda u Beogradu.

U odluci Okružnog suda, kako je saopšteno danas iz Srpske liberalne stranke, navodi se da je veće, posle ročišta održanog 11. juna, donelo rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju i utvrđeno da je ništava presuda Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ od 15. jula 1946.

Tom presudom Jovanović je osuđen na 20 godina zatvora s prinudnim radom, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava na 10 godina, konfiskaciju imovine i gubitak državljanstva.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su Advokatska komora Srbije, Udruženje književnika Srbije, SLS, Omladina Demokratska stranka Srbije, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje žrtava komunističkog režima i Nada Tomić Vuković.

Slobodan Jovanović, rođen 1869, bio je pravnik, istoričar, književnik, predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, potpredsednik i predsednik kraljevske vlade u izbeglištvu.

Bio je nastavnik na Pravnom fakultetu 43 godine, dopisni član Srpske kraljevske akademije od 1905, a stalni od 1908. Bio je predsednik Akademije od 1928, a od 1927. i dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Bio je šef Biroa za štampu pri Vrhovnoj komandi Srpske vojske u I i II balkanskom i I svetkom ratu.

Učestvovao je na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919.

U kraljevsku vladu ušao je 27. marta 1941. kao nestranačka ličnost. Od 1941. do kraja života, 1958, živeo je u Londonu.

Posle II svetskog rata njegove knjige nisu štampane u Jugoslaviji, do 1990. godine.

 

Podeli vest sa prijateljima:
Trenutno stanje
Novi Sad
12
°C
1001mb
4m/s