Promenite veličinu slova
     
18. jul 2011. | 12:21 | Izvor: Tanjug

Registar sudskih veštaka na sajtu Ministarstva pravde

BEOGRAD -

Ministarstvo pravde Srbije imenovalo je više od 5 hiljada sudskih veštaka preko 35 različitih profesija od kojih 97 odsto ima visoku stručnu spremu.

Elektronska baza podataka o svim veštacima na teritoriji svih sudova u Srbiji objavljena je na sajtu Ministarstva pravde, a zainteresovani građani veštake mogu pronaći izborom struke koju traže i suda na čijoj teritoriji treba da se obavi veštačenje.

Najveći je broj veštaka je medicinske, ekonomske i građevinske struke, jer su najtraženiji u sudskim procesima.

Rešenje o imenovanju sudskih veštaka donela je ministarka pravde Snežana Malović prošle sedmice.

Novi zakon o veštacima predviđa da veštak mora da ima fakultetsko obrazovanje, ili višu stručnu školu samo izuzetno ako za određenu oblast ne postoji dovoljan broj veštaka.

Visoku stručnu spremu ima 97 odsto imenovanih sudskih veštaka među kojima su eksperti ekonomije i finansija, zatim medicine, defektologije, arhitekture, mašinstva, veterine, šumarstva, poljoprivrede, saobraćaja, rudarstva, tehnologije, primenjene, likovne i dramske umetnosti,  hemije, matematike, biologije i još dvadesetak oblasti.

Za svakog veštaka u registru postoje podaci o godini rođenja, adresi, broju telefona i užoj specijalnosti.

Zakon o veštacima i registar obezbediće ravnomerno angažovanje veštaka koje poziva sud i ne bi trebalo da se događa da jedni imaju posla "preko glave" i da se na njihove nalaze i mišljenja čeka mesecima zbog čega se otežu i suđenja, dok drugi sede "skrštenih ruku".

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 2
 
Zlaja  06. 02. 2012. 16:38
НЕВЕРОВАТНО ЈЕ РЕШЕЊЕ О ИМЕНОВАЊУ СУДСКИХ ВЕШТАКА КОЈЕ ЈЕ ДОНЕЛО МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ! ДА ЈЕ ДОНЕТО ТАКВО РЕШЕЊЕ У ЈУЖНОМ СУДАНУ РАЗУМЕО БИХ (ЈЕР ТЕК СТВАРАЈУ ДРЖАВУ) АЛИ У ЕВРОПИ У 21. ВЕКУ - НЕВЕРОВАТНО! НЕВЕРОВАТНО!
branislav  03. 03. 2013. 22:55
Molim vas da mi posaljete spisak sudskih vjestaka iz oblsti saobracaja,iz Beograda.Puno pozdrava.
Trenutno stanje
Novi Sad
13
°C
1001mb
2m/s