Promenite veličinu slova
     
04. april 2009. | 16:50 | Izvor:

Promovisani počasni doktori Beogradskog univerziteta

BEOGRAD - Petorica istaknutih svetskih naučnika danas su, na svečanosti u Centru "Sava", promovisani za počasne doktore Univerziteta u Beogradu.

Priznanja je uručio rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević, u okviru održavanja Svetskog samita predsednika univeriziteta kome prisustvuje 120 predsednika univeriziteta iz 56 zemalja, kao i mnogobrojni stručnjaci u oblasti obrazovanja i nauke.

Diplomu počasnog doktora Univeriziteta u Beogradu dobio je nobelovac Martin Perl, profesor Stenford univerziteta koji je 1995. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće tau letona, čestice koja je 300 puta teža od elektrona.

Priznanja su uručena i profesoru Majklu Flinu koji je dobitnik više nagrada iz oblasti računarske tehnike i Jejl Patu koji je dobitnik prestižne Ekert -Močlijeve nagrade 1996. godine.

Tokom ceremonije uručenja rečeno je da su ta dva stručnjaka dolazili dvedesetih godina za vreme sankcija u Srbiju, razmenjivali iskustva sa srpskim naučnicima i držali predavanja na Elektrotehničkom fakultetu.

Za počasne doktore Beogradskog univerziteta proglašeni su i rektor poljoprivrednog univerziteta u Hohenhajmu u Nemačkoj, za naučni doprinos u oblasti ekološke i održive poljoprivrede, Hans Peter Libig, kao i profesor univerziteta u Tokiju Kauhito Ivaija.

Dobitnici priznanja su kazali da su počastvovani titulama i ocenili da Srbija ima veliku perspektivu u razvoju nauke.

Rektor Kovačević je ukazao na značaj obrazovanja mladih ljudi u Srbiji i podsetio prisutne na istoriju osnivanja Univerziteta u Beogradu i probleme sa kojima se suočavao. Na svečanosti je nastupio hor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Trodnevni Svetski samit predsednika univerziteta pod nazivom "Tekući trendovi u visokom obrazovanju" počeo je juče, a cilj skupa je da se promoviše bliža saradnja visokoškolskih institucija širom sveta, kao i da se pruži prilika rektorima i profesorima visokoškolskih institucija da razmotre brojna pitanja razvoja, koja predstavljaju zajednički izazov visokog obrazovanja.

Podeli vest sa prijateljima:
Trenutno stanje
Novi Sad
13
°C
1006mb
4m/s