Promenite veličinu slova
     
29. maj 2009. | 14:02 | Izvor: Tanjug

Promovisana poslednja generacija Škole unutrašnjih poslova

SREMSKA KAMENICA - U Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici danas je promovisana 38. klasa policajaca pripravnika, ujedno poslednja klasa po starom sistemu školovanja. Video prilog se nalazi u okviru vesti

Od osnivanja škole 1967. godine do danas, u školi je obrazovanje steklo ukupno 4.416 policajaca, a prema oceni direktorke škole Biljane Puškar, uspeh poslednje generacije govori da je Srbija dobila policajce dostojne stečenih sposobnosti.

"Ova generacija svoje školovanje započela je u trenutku reorganizacije škole u Centar za osnovnu policijsku obuku (COPO). Zahvaljujući vladama Srbije i Norveške i podršci OEBS-a stvorili smo neophodne uslove za život i rad budućih policajaca", rekla je Biljana Puškar.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da su promene u bezbednosnom okruženju Srbije zahtevale da MUP Srbije preduzme aktivnosti u cilju stvaranja moderne obučenosti i osposobljavanja policije.

"MUP se zato ponosi transformacijom Srednje škole unutrašnjih poslova u COPO. Proteklih godina u školi je obrazovan veliki broj policajaca koji danas izvršavaju odgovorne bezbednosne zadatke od interesa za Srbiju", rekao je Veljović.

Prema njegovim rečima, došlo je vreme kada su policiji potrebna nova znanja i veštine, a COPO je osnova za to i primer primene evropskih standarda u oblasti bezbednosti, u čemu je veliku pomoć Srbiji pružila i misija OEBS-a.

Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici radi od 2007. godine i, za razliku od srednje škole koju su pohađali samo muškarci, na obuku je upisano i 30 kandidatkinja.

Posle jednogodišnje obuke, prva klasa od 129 polaznika COPO-a završila je obuku u decembru prošle godine, kada su promovisani u policajce pripravnike.

Osnovni kriterijum za njihov upis bio je da kandidati imaju više od 18, a manje od 25 godina, da su završili četvorogodišnju srednju školu, da imaju vozačku dozvolu B kategorije, kao i da nemaju dvojno državljanstvo.

Za upis su mogli da konkurišu kandidati koji nisu služili vojsku ili su je služili pod oružjem, dok oni koji su išli na civilno služenje vojnog roka nisu mogli da konkurišu.

U COPO-u je u toku obuka druge klase polaznika, koja se sprovodi uz praktičan rad.

COPO je trenutno jedini nastavni centar za obuku policijskog sastava u Srbiji.

Veljović potvrdio samoubistvo bivšeg učenika

Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je danas da je učenik Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, koji je nedavno bio isključen iz te škole, izvršio samoubistvo.

Ne želeći, posle promocije 38. klase kameničke škole, da komentariše taj tragični događaj Veljović je u izjavi novinarima rekao se "na žalost i tako nešto dešava" i dodao da je taj učenik pre dva meseca bio suspendovan.

Direktorka Srednje škole unutrašnjih poslova-Centra za osnovnu policijsku obuku Biljana Puškar nije za sada mogla da saopšti ime tog učenika niti druge detalje o samoubistvu ali je napomenula da ga je školsko nastavničko veće u martu isključilo iz škole "zbog falsifikovanja službene legitimacije".

Ona je dodala da je to "specifična škola" i da je njena uprava morala u tom slučaju da reaguje u skladu sa odgovarajućim zakonima.

 

 

Podeli vest sa prijateljima:
Trenutno stanje
Novi Sad
19
°C
1001mb
3m/s