Promenite veličinu slova
     
09. novembar 2012. | 10:05 | Izvor: Beta

Popravni iz mađarskog pa - državljanstvo

SUBOTICA -

U subotičkom Generalnom konzulatu Mađarske je, nakon pominjanja ponovnog uvođenja viza za državljane Srbije koji žele da putuju u zemlje EU, uočljivo povećano interesovanje za mađarsko državljanstvo, izjavila je konzulka Katalin Gara.

"Povodom pominjanja uvođenja viza uočljivo je izvesno povećano interesovanje. Sve se više građana kojima je maternji jezik srpski javlja kod nas, ali mi ozbiljno razmatramo zahtev onih sa znanjem mađarskog jezika", rekla je Gara za "Mađar so".

Ona je objasnila da onog koji ne zna mađarski, radnici u Konzulatu zamole da uči, vežba i da se vrati.

Jedan od najboljih primera je porodica u kojoj se majka udala u Nišu, a deca nisu znala mađarski. Nakon pola godine vratili su se u Konzulat i govorili maternjim jezikom, navela je Gara.

U Konzulatu u Subotici uskoro će po 500. put biti održano svečano polaganje zakletve povodom dobijanja mađarskog državljanstva.

Saradnici subotičkog Generalnog konzulata Mađarske ove nedelje su, po drugi put, organizovali i izmešten prijem dokumenata za dobijanje mađarskog državljanstva u Novom Bečeju, a samo za jedan dan predato je 110 molbi.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
SRBIN  09. 11. 2012. 13:15
Moguće da su u pravu u konzulatu ali se isto tako pitam jel je i prema građanima koji dolaze u Srbiju isti postupak?
Ako nije treba ga obavezno uvesti. I danas ima građana Mađarske nacionalnosti koji imaju državljansto Srbije a koje su stekli rođenjem u Srbiji koji ne znaju srpski, pa čak i kad znaju ne žele da ga koriste u razgovoru sa srbima (imam lično iskustvo).
COVEK  10. 11. 2012. 08:05
@SRBIN Srbine, postupak je isti, ako neko dodje da zatrazi srpsko drzavljanstvo, naravno je da ce drzava Srbija traziti znanje srpskog jezika. Drzavljanstvo steceno rodjenjem je nesto drugo i nigde se na svetu ne uslovljava nicim drugim osim sa mestom rodjenja. Naravno, vi srbi mozete izmisljati gluposti, ali ja ostajem COVEK!
11
3
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
23
°C
1002mb
0m/s